Vzájemný zápočet cizí měna - prosím!!

• (neregistrovaný)

11. 11. 2005 12:57

Prosím o radu. Fakturujeme rakouské firmě služby a ona nám také nějaké. Neproplácí je, ale cca jednou za měsíc vezme třeba 10 faktur a udělá vzájemný zápočet a rozdíl nám pošlou na účet. Jak je to prosím s kurzovými rozdíly? Když mám jednu fakt. vydanou a hned na ni platbu tak je mi to jasné, že vždy k datumu vystavení faktury a bankovního výpisu vezmu kurz a rozdíl zaúčtuji. Ale jak je to pokud je více faktur, jeden zápočet a pak platba (doplatek).

Předem moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 11. 2005 13:47

Aňa (neregistrovaný)

Re: vzájemný zápočet cizí měna - prosím!
      Zápočet se provede ke dni úhrady, nevím, jak provádíte zápočty, ale já je dělám přes deník (a současně se mi spárují i v knize pohledávek + závazků), buď se Vám automaticky zaúčtují kurzové rozdíly, nebo je děláte ručně? to nevím - takže ke dni úhrady, protože nemáte v ruce žádný tiskopis o zápočtu.
      Mohl by se tento zápočet udělat přímo přes banku, ale není to správné, protože se tímto naoprávněně navyšují obraty banky.
      No a při zápočtu musí být obě strany ve stejné výši, tak Vám zůstane některá faktura neuhrazená a tuto uhradíte normálně přes banku - to je ten doplatek, co Vám skutečně pošlou.
      Tento také zaúčtujete kurzem ke dni úhrady.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).