Re: fond pracovní doby
Tento problém se tady pravidelně řeší, zkuste si projít vyhledávání se slovy nepřetržitý provoz ap.
Jenom stručně: fond pracovní doby jako takový je pseudopojem, protože ZP mluví o týdenní pracovní době, max. 40 hodin. Při nerovnoměrném rozdělení je potom nutné, aby za nějaké období (třeba až 12 měsíců) byl tento průměr na týden splněn. To znamená, že v tomto případě nemůže zaměstnavatel si vzít tzv. plánovací kalendář pro pravidelnou pracovní dobu a říci, že musíte v tomto měsíci odpracovat např. 168 hodin, protože to mají pravidelní zaměstnanci po-pá. Potom záleží co v den, kdy je svátek.
Pokud byste za normálních okolností měla mít směnu a tato směna Vám odpadne, protože zaměstnavatel uzavřel provoz, tak se měsíční mzda nekrátí a nemusíte nic nadpracovávat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 11. 2005 11:40
co to vůbec je a k čemu to slouží? Pracuji ve směnném provozu-krátký a dlouhý týden,zaměstnavatel mi nařídil směny navíc s odůvodněním,že mi chybí hodiny do fondu prac.doby.Je to vůbec možné?Jsem odměňována pevnou měsíční mzdou,ve svátky nařídil zaměstnavatel volno.