Re: živnost a pracovní smlouva
xxxxxxxxxxxxxx
Mám zato, že o stejný obor by šlo tehdy, pokud by účetnictví bylo činností Vašeho zaměstnavatele. Nevidím důvod, pokud byste vedla účetnictvím i jiným subjektům. Ale počkejte si chvíli, třeba se ozve ještě někdo jiný, kdybych se mýlila. Mějte se..
Re: živnost a pracovní smlouva
Je to přesně tak, výslovné svolení zaměstnavatele byste potřebovala, jen kdyby bylo vedení účetnictví i jeho předmětem podnikání.
Pokud jste ale v situaci, kterou popisujete a zaměstnavatel v podstatě ví, že povedete účetnictví i jiným, pak bych Vám velice doporučoval zakomponovat rovnou do pracovní smlouvy se zaměstnavatelem dohodu v tom smyslu, že můžete tuto činnost vykonávat.
Jednak se totiž může stát, že zaměstnavatel změní svůj předmět podnikání a konflikt by mohl vzniknout dodatečně a také tím předejdete výčitkám, že děláte pro někoho jiného, když jste u nich zaměstnána (takhle bude zaměstnavatel moc dobře vědět, že je to zakotveno už v pracovní smlouvě a bude s tím spíše vnitřně smířený, než že by Vám vyčítal melouchaření).
Z právního hlediska by bylo ideální, pokud by se Vám to do pracovní smlouvy podařilo formulovat jako dvoustrannou dohodu, nikoliv jako jednostranný souhlas zaměstnavatele, i když i ten je dobrý, ač odvolatelný.
Robert Haken
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 11. 2005 18:36
Můžete mi někdo poradit? Mám živnost na účetnictví. Zpracovávám účetnictví jedné větší organizaci a několika drobným podnikatelům. Organizace by chtěla abych byla u nich zaměstnaná na klasický pracovní poměr se smlouvou. Moje otázka zní jestli se mohu u nich zaměstnat na hlavní pracovní poměr a vést účetnictví ostatním podnikatelům jako živnostník? Je to stejný obor. Děkuji