Přesčasy

• (neregistrovaný)

14. 11. 2005 21:57

Chtěla bych se zeptat mám základní mzdu a délku pracovní doby 40 hodin týdně.Mohu od zaměstnavatele požadovat příplatek za práci přesčas pokud odpracuji více jak 40 hodin týdně? A vztahuje se na mě, že mi zaměstnavatel může přikázat 150 hodin přesčasů za kaledářní rok?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 11. 2005 22:30

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Přesčasy
      >Chtěla bych se zeptat mám základní mzdu a délku
      >pracovní doby 40 hodin týdně.Mohu od zaměstnavatele
      >požadovat příplatek za práci přesčas pokud odpracuji více jak
      >40 hodin týdně? A vztahuje se na mě, že mi
      >zaměstnavatel může přikázat 150 hodin přesčasů za kaledářní rok?

Zaměstnavatel Vám může přikázat 150 hodin přesčasů za rok a dalších 266 si s Vámi může domluvit. Ovšem ke každé přesčasové hodině náleží příplatek nejméně 25% z průměru na hodinu.
      Přesčasové hodiny jsou ty hodiny, které byly odpracovány nad limit, pokud nebyly do 3 měsíců vybrány jako náhradní volno.
      >

• 14. 11. 2005 22:51

Anonymní (neregistrovaný)

Takže nezáleží jestli mám nějakou základní mzdu nebo mzdu na hodinu?

• 14. 11. 2005 23:18

Jiřka (neregistrovaný)

Ne, přesčasy do 150 hodin za rok mohou být ve mzdě zahrnuty jen tehdy, jestliže máte smluveno v pracovní smlouvě, že mzda je stanovena s příhlédnutím k přesčasům. Jestli jste toto smluvili ve smlouvě, pak opravdu do výše 150 hodin za rok nemáte na přesčasový příplatek nárok.
      Jestliže to tam ale nemáte, pak máte ke každé přesčasové hodině ten 25% příplatek. A samozřejmě zaplacenou mzdu za každou odpracovanou hodinu.
      Přesčasy Vám zaměstnavatel nemůže přikázat, pokud máte zkrácený úvazek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).