Dovolená v nepřímé práci

• (neregistrovaný)

28. 11. 2017 9:42

Dobrý den,

může mi zaměstnavatel nařídit dovolenou v době, kdy nemám plánovanou službu a mám volno? Může mi dovolenou dorovnávat schodek ve fondu hodin? Děkuji za odpověď. M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 11. 2017 11:15

marrecek (neregistrovaný)

Re: dovolená v nepřímé práci
      Protože mi to vedoucí takto naplánovala a úmyslně rušila služby nebo mi neuznala odpracované hodiny. A teď před koncem zúčtovacího období mi chce sebrat zbytek dovolené. M.

• 28. 11. 2017 11:23

VH

Dovolená je vždy čerpána v den naplánované směny, nikoliv v den volna. Pokud vám zaměstnavatel naplánoval méně hodin, než odpovídá stanovené týdenní pracovní době (kratší pracovní době), je dána překážka v práci na jeho straně spojená s právem zaměstnance na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Tomu se váš zaměstnavatel zřejmě chce vyhnout.

• 28. 11. 2017 11:34

marrecek (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď,

předpokládám, že se to týká i nepřetržitých provozů, kdy se na směnách střídají různí lidé a tudíž máme nižší stanovenou pr.dobu za týden. A zúčtovací období dle kolektivní smlouvy máme až ke konci roku, ne podle ZP po půl roce.
      Jak se mohu bránit? Poradíte? Když jsem totiž v létě upozorňovala na to, že budu v mínusu pro neuznání odpracovaných hodin na přeneseném provozu, byla mi udělena důtka. Děkuji za pomoc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).