Re: účetnictví elektronicky
OT. Zeptám se jinak - až bude kontrola probíhat např. za 10 let, bude mít z čeho prvotní doklady vyčíst a načíst? Bude mít v PC doby roku 2027 k dispozici stroje, které toto budou moci udělat? A hlavně, bude je mít k dispozici osoba, která je kontrolovaná?
Máte v mechanice PC "šachtu" na čtení malých disket, které byly před pár lety hojně používané - a dnes po nich ani pes neštěkne? Mám u sebe v zásuvce skříňky hodně disket (velkých, malých, ...) z doby před 10 - 25 lety, které mi jsou ale úplně nanic - protože jsem si neschovala v provozuschopném PC, které by je nyní dokázalo načíst.
Abych odpověděla na Vaši otázku. Ano, dokáži asi představit, že mi klient vše posílá doklady a podklady mailem. A že mám externí diskstation a pro každou firmu svého klienta disk do diskstation, do kterého daná data ukládám. Jen je to v tomto okamžiku (pro malou externí účetní) tak drahá záležitost, že na ni nemám a klienti mi kvůli tomu částku za mé služby nenavýší.
Nedokáži si ale představit, že přílohy v mailu budou za 10 let přístupné a k přečtení. Takže za sebe - klienti doklady mailem posílají, přesto vše tisknu na "papír" a zakládám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 11. 2017 12:56
Dobrý den,
prosím o konzultaci. Má firma povinnost mít všechny dokaldy papírově? jsem zvyklá, že mám vše vytisklé, vše schválené, popsané čísly a seřazené v šanonech. Nyní mi nový klient chce zavést že bych měla jen vše naskenované mailem. Neumím si představit jak by pak probíhala kontrola, jak bych se v tom vyznala. Máte s tím prosím někdo zkušenosti? děkuji moc
máme povinnot to mít vytištěné?