Re: DPH při dovozu
Daňová povinnost při dovozu zboží vzniká dnem vzniku celního dluhu (i když je nulový).
Základem daně při dovozu zboží podle je základ pro vyměření cla + vedlejší výdaje vzniklé do prvního místa určení v tuzemsku + případná spotřební daň.
Nárok na odpočet daně při dovozu zboží lze uplatnit nejdříve v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém byla daň vyměřena.
Pokud nejste plátce DPH, daň vám bude vyměřena přímo celním úřadem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 11. 2005 7:58
Děkuji za odpověď( viz níže). Znemená to tedy, že DPH budu ve stejném období platit a zároveň uplatňovat?
Omlouvám, se za neznalost.
Ještě bych se chtěla zeptat zda v případě, že nebudu plátce DPH tak neplatím DPH ani při dovozu zboží?
Děkuji
>Prosím o radu s dovozem zboží. Pochopila jsem správně,
>že v měsíci kdy byl uskutečněn dovoz a bylo vystaveno
>JSD jsem povina odvést DPH, které se vypočítá z
>vyměřovacího základu pro výpočet cla? Uplatnit DPH mohu v
>měsíci kdy zboží prodávám a vznikne daňová povinnost na
>výstupu? Jen mi není jasné v jaké výši si mohu DPH
>uplatnit.Ve stejné jako jsem platila při dovozu?
>
>Děkuji za vysvětlení
>
>A
1. Základ pro výpočet DPH při dovozu je základ pro výpočet cla, clo, doprava a jiné poplatky a služby související s dovozem a ne jenom vyměřovací základ pro výpočet cla.
2. DPH si uplatníte v tom období, ve kterém jste DPH přiznala na výstupu (tedy dnem propuštění do volného oběhu dle JSD) a ne až zboží budete vy prodávat.