Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
3. 1. 2018 10:04
Dobrý den,
v roce 2012 jsem pořídil osobní auto, vložil ho do OM (vedu DE), nárokoval jsem si poměrnou část DPH a pak každý rok prováděl úpravu DPH podle najetých km. V březnu 2017 jsem ze zdravotních důvodů přestal podnikat (ještě jsem nic nikam nehlásil, jsem v důchodu), mám příjmy z FVE a z pronájmu bytů. V září jsem auto v TP přepsal na manželku. K 20. listopadu jsme zúžili SJM (jen pro nemovitý majetek - pronajímané byty jsou už teď pouze manželky). Stále se ještě (2018) vyřizuje převod licence FVE na manželku, pak už nebudu mít žádné příjmy kromě důschodu. Chci postupovat takto:
a) auto z OM vyřadím k 30.9., za říjen už nebudu platit silniční daň
b) auto budu používat dále v souvislosti s pronájmem butů
c) po zúžení SJM už nemám co pronajímat takže vystavím DD podle §13 s DUZP 20.11., mám odhad z bazaru na 240t včetně daně.
d) od 21.11. začne užívat auto v souvislosti s pronájmem butů manželka
e) manželka pokračuje v odpisování z původní ceny
f) já přiznám příjmy z pronájmu do dne zúžení SJM, manželka za zbytek roku
g) po převedení licence FVE se odhlásím na FÚ z daně z příjmu a DPH
Můj dotaz zní:
1) je to tak správně?
2) může se o tu odvedenou DPH zvýšit vstupní cena auta místo abych ji uplatnil ve výdajích?
Děkuji za radu.