Re: Dálkové studium - "sleva" za zkoušky
Není možné, že paní účetní nemyslela slevu na studium, ale snížení základu daně o úhrady za zkoušky podle § 15 odst. 8 ZDP?
§ 15 Nezdanitelná část základu daně
(8) Od základu daně ve zdaňovacím období lze odečíst úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání podle zákona o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání82a), pokud nebyly hrazeny zaměstnavatelem ani nebyly uplatněny jako výdaj podle § 24 poplatníkem s příjmy podle § 7, nejvýše však 10 000 Kč. U poplatníka, který je osobou se zdravotním postižením, lze za zdaňovací období odečíst až 13 000 Kč, a u poplatníka, který je osobou s těžším zdravotním postižením, až 15 000 Kč.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586/zneni-20170901
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 1. 2018 14:56
Dobrý den.
Prosím o objasnění informace od naší p. účetní :
je mi 46 let a v loňské roce jsem začala studovat na UJEP pro zvýšení kvalifikace. Jedná se o dálkové studim, které si platím.
Jsem zaměstnaná a mám podepsané DP. Při letošním vyúčtování za mnou byla p. účetní, že mám donést potvrzení ze školy kam docházím a že mi může být poskytnuta sleva na daních jako studentovi.
Nějak se mi tato informace nezdá, při pátrání pravdivosti jsem nikde se nedočetla, že se to týká taky zaměstnaných studentů v tomto věku.
Všude se píše student stáří do 26 - 28 roků. Tak prosím o radu, jak to vlastně je a která z nás má pravdu.
Moc vám děkuji za objasnění.
Elena W.