Cesťák

• (neregistrovaný)

17. 11. 2005 15:07

Zdravím. Můj problém:Byl jsem na služební cestě 3 dny,v ceně ubytování na hotelu byla snídaně.Vypsal jsem si klasicky cesťák, kde jsem uvedl cenu ubytování.Mam právo vypsat plný cesťák (140 kč/1den= nad 18 hodin služební cesty), nebo srazit nějakou částku za tu snídani? Zaměstnavatel mi nechce totiž proplatit diety v plné výši. Prosím za vysvětlení či odkaz na nějaký zákon. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 11. 2005 17:15

Jana (neregistrovaný)

Re: cesťák
      Výši stravného určuje zaměstnavatel zaměstnanci před vysláním na pracovní cestu v rámci rozpětí stanoveného zákonem o cest. náhradách. Tuto výši může zaměstnavatel též sjednat v kolektivní smlouvě nebo stanovit ve vnitřním předpisu, případně sjednat v pracovní smlouvě. Zaměstnanci přísluší stravné nejméně ve výši dolní hranice stanovené sazby stravného podle délky trvání pracovní cesty.
      Zabezpečí-li zaměstnavatel zaměstnanci na pracovní cestě plně bezplatné stravování, stravné neposkytuje; zabezpečí-li bezplatné stravování částečně, stravné úměrně krátí, a to nejméně o 20 % a nejvýše o 40 % z určené výše stravného za každé bezplatně poskytnuté jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře. Míru krácení stravného oznámí zaměstnavatel zaměstnanci před vysláním na pracovní cestu, a pokud tak neučiní, stravné se nekrátí. Míru krácení stravného může zaměstnavatel též sjednat v kolektivní smlouvě nebo stanovit ve vnitřním předpisu, případně sjednat v pracovní smlouvě.
      Jestli vám tedy zaměstnavatel neoznámil míru krácení před vysláním na pracovní cestu, pak máte nárok na plnou náhradu.

• 17. 11. 2005 20:07

Anonymní (neregistrovaný)

Re: cesťák
      Moc Vám děkuji, velice jste jste mi pomohla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).