Re: odpisy a prodej firemního vozidla
Myslím, že nemáte pravdu. podívejte se pořádně do daní z příjmu, pokud se nepletu tak při prodeji či vyřazení atp. máte v daném roce nárok pouze na 1/2 ročního odpisu. Dále můžete do "nákladů" dát zůstatokovou cenu hm.maj., ale max. do výše ceny prodejní. Takže prodám za 50 000 bez daně, ZC je 70 000 tak mohu dát pouze 50 000 a naopak ... pokud se nic nezměnilo... ale myslím že ne... kdyžtak mě někdo opravte, já to takhle dělala před cca 8 lety a kontroulou to prošlo bez problémů
ZH po uplatnění 1/2 ročního odpisu je celá daňovým nákladem, uplatníte si ji celou v daňovém přiznání jako položku snižující základ daně (stejně jako ten půroční odpis), prodejní cena nehraje u vyřazení v důsledku prodeje žádnou roli(pro tento případ)
*** Souhlasím - U prodeje ZC celou do nákladů. Ať už uplatníte poloviční odpis nebo ne - ZC by o to byla vyšší §24/2/b. U bezúplatného převodu ZC do nákladů ne - §25/1/o - jen odpis ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 11. 2005 9:41
Dobrý den,
poradí mi, prosím, někdo.
FO - daňová evidence
Osobní a nákladní automobil v podnikání.
Nákladní - poslední odpis měl být v roce 2006, ale vůz byl v listopadu prodán. Cenu za prodej dáme do zdanitelných příjmů. Jak je to ale s odpisem ? Pokrátíme roční odpis o listopad a prosinec ? Je to tak dobře ?
Osobní - v říjnu vyřazen z OM, vozidlo je v soukromém užívání fyzické osoby. Co se týká odpisu, tak také pokrátím o říjen, listopad a prosinec, že ?
Děkuji předem moc za radu.
Marcela