Re: Obchod s potravinami-ztratné?????
Ztratné si stanovíte podle toho, o jaký prodej se jedná. Jiné ztratné bude u pultového a jiné u samoobslužného prodeje, Jiné to bude u postravin, které mají krátkou dobu spotřeby, vysychá, krájí se nebo váží či jinak dělí apod. a jinak to bude u prodeje např. obuvi, konfekce apod.. Toto manko do normy v samoobslužném prodeji zahrnuje i drobné krádeže. Takže snad vám postačí 0,5 % z nákupu za rok. Pokud vám to nepostačí, pak si stanovte % vyšší. Pokud to nepřeženete, pak vám to ani FÚ nebude napadat.
Ke konci roku provedete fyzickou inventuru a porovnáte inv. zjištěný stav se skladovou evidencí. Pokud je inventární stav nižžší než stav dle skladové evidence a tento rozdíl je menší (nebo roven) stanovenému manku do normy, tak se nic neděje. Pouze pro kontrolu musíte doložit toto srovnání. Pokud by rozdíl byl větší, pak jde o manko nad normu a je nutno upravit buď výdaje (nákup zboží se záporným znaménkem), nebo pouze o manko nad normu upravíte základ daně v tabulce "E" v daňovém přiznání. Je také na zvážení, zda manko do normy bylo v takovém případě stanoveno správně a zda není vhodnější pro další rok (já bych to udělala i zpětně) stanovit vyšší % přirozených úbytků (manka do normy).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 11. 2005 17:00
Prosím o radu, pokud máme obchod s potravinami a vedeme
daňovou evidenci a jsem plátce DPH, můžeme si na konci roku spočítat nějak procentem ztratné ( zkažené saláty, prošlé zboží co se vyhodilo), jak to bude s daní z příjmu???? Nemáte někdo zkušenost???