Re: Mateřská a rodičovský příspěvek
>Dobré odpoledne,
>
>prosím Vás zkušené o radu. Jsem na MD s prvním
>dítětem. Zajímalo by mě, jaké jsou možnosti. Vím, že teď se
>dá rodičák vyčerpat rychleji, takže pokud bych porodila
>druhé dítě dříve, než mi skončí rodičák na první, tak
>peníze nepropadnou. Nevím, ale jaký je rozdíl mezi
>tím, jestli po skončení RD nastoupím do práce nebo bude
>následovat další RD. Jak je to pak s nárokem na
>mateřskou, mám pracovní smlouvu na neurčito, u prvního jsme
>čerpala normálně.
Jestliže máte stále stejného zaměstnavatele a na druhou PPM nastoupíte do 4 let věku prvního dítěte, tak se bude porovnávat DVZ pro druhou PPM s DVZ pro první PPM a použije se ten pro vás výhodnější.
A pak bych ještě prosila o
>vysvětlení, jak je to se školkou při RD s druhým dítětem či
>prací. Je tam omezený počet hodin nebo se může dávat dítě
>na celý den od dvou let?
Sleduje se docházka jen u dětí do dvou let. U starších ne.
A ještě mi dovolte poslední
>dotaz, mám RD na dva roky, do kdy nejpozději mohu
>zažádat o prodloužení?
ZP to nijak neupřesňuje, do 3 let věku dítěte vaší žádosti musí zaměstnavatel vyhovět. Sama musíte posoudit, jaká je vaše práce a jaká je organizace ve vaší firmě. Pokud počítají s tím, že se vrátíte, tak za vás budou muset hledat náhradu.
https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky_prisp
>
>Budu vděčná za jakoukoliv reakci. Jsem trochu
>ztracená. Moc děkuji a přeji hezký zbytek dne.
O rodičovskou dovolenou a její prodloužení žádáte zaměstnavatele a pracáku do toho nic není.
O rodičovský příspěvek a jeho zkrácení žádáte pracák a zaměstnavateli do toho nic není..
Mezi sebou si nic neoznamují.
I když vám skončí pobírání rodičovského příspěvku, tak si nebudete platit ZP, protože budete na RD, takže za vás bude stále plátcem stát. A kdybyste chtěla být doma na neplaceném volnu po 3 letech věku dítěte, nahlásíte se na ZP jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 2. 2018 15:46
Dobré odpoledne,
prosím Vás zkušené o radu. Jsem na MD s prvním dítětem. Zajímalo by mě, jaké jsou možnosti. Vím, že teď se dá rodičák vyčerpat rychleji, takže pokud bych porodila druhé dítě dříve, než mi skončí rodičák na první, tak peníze nepropadnou. Nevím, ale jaký je rozdíl mezi tím, jestli po skončení RD nastoupím do práce nebo bude následovat další RD. Jak je to pak s nárokem na mateřskou, mám pracovní smlouvu na neurčito, u prvního jsme čerpala normálně. A pak bych ještě prosila o vysvětlení, jak je to se školkou při RD s druhým dítětem či prací. Je tam omezený počet hodin nebo se může dávat dítě na celý den od dvou let? A ještě mi dovolte poslední dotaz, mám RD na dva roky, do kdy nejpozději mohu zažádat o prodloužení?
Budu vděčná za jakoukoliv reakci. Jsem trochu ztracená. Moc děkuji a přeji hezký zbytek dne.