GDPR: Souhlas se zpracováním OÚ
lk,
25.5.2018 vstoupí v účinnosti GDPR a tak odpovím už podle nové právní úpravy. Nicméně 101/2000 Sb. problematiku upravuje obdobně.
Podle čl. 6 GDPR je souhlas až posledním z důvodů, jak zajistit zákonnost zpracování OÚ.
Domnívám se, že drtivou část OÚ musíte jako zaměstnavatel zpracovávat na základě zákona, smlouvy se zaměstnancem případně pro účely oprávněných zájmů zaměstnavatele. Teprve potom by nastoupil souhlas.
Takže jaké OÚ chcete zpracovávat?
Hezký den!
Re: GDPR: Souhlas se zpracováním OÚ
Děkuji za reakci,
v podstatě jenom klasické osobní údaje, co vyžaduje perzonalistka. Ale jak všude straší právě s tím GDPR, tak si říkám, jestli je na škodu mít od zaměstnance souhlas se zpracováním osobních údajů. v podstatě jenom pro klid duše...
lk,
pokud existuje jiný důvod zákonnosti zpracování OÚ, tak souhlas nejen nepotřebujete, ale dokonce ani nemáte vyžadovat.
Doporučuji si OÚ projít a zjistit proč je shromažďujete. Potom si nejděte v čl. 6 GDPR jakým zákonným důvodem je tento OÚ pokryt.
Já si to zkusil a u 40 OÚ zaměstnance jsem skončil, tím netvrdím, že mám všechny, a u žádného OÚ jsem nepotřeboval souhlas.
Hezký den!
lk,
pokud existuje jiný důvod zákonnosti zpracování OÚ, tak souhlas nejen nepotřebujete, ale dokonce ani nemáte vyžadovat.
Doporučuji si OÚ projít a zjistit proč je shromažďujete. Potom si nejděte v čl. 6 GDPR jakým zákonným důvodem je tento OÚ pokryt.
Já si to zkusil a u 40 OÚ zaměstnance jsem skončil, tím netvrdím, že mám všechny, a u žádného OÚ jsem nepotřeboval souhlas.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
7. 2. 2018 9:14
Dobrý den,
prosím o radu. Podepisují vám zaměstnanci souhlas se zpracováním osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb.
Případně jaké náležitosti tento souhlas musí mít..
Předem děkuji za odpověď.