Re: Pronájem a SP + ZP
Tzn. že máte nájemníka v bytě, který tam bydlí dlouhodobě, pak je to příjem dle §9. Můžete si uplatnit skutečné výdaje vč. odpisu bytu a nebo výdaje procentem ve výši 30%. SP ani ZP se Vás netýká.
Paní Mirko pozor - zatazel neuvedl nic o tom, že se jedná o ...d.l.o.u.h.o.d.o.b.ý... pronájem.
Takže nelze správně odpovědět v okamžiku, kdy nemáme zcela přesné informace. Co když se jedná o nájem v rámci airbnb ?
Moje rada zní - konzultace u erudovaného daňového poradce.
Paní Mirko Vy víte, co jsem tím myslela. Ale pro většinu laiků nějaké krátkodobé x dlouhodobé pronajímání je zcela jedno. Vůbec nerozlišují - a teprve až když mají kontrolu z FÚ či jiného úřadu zjistí, že ubytovací služby poskytované podle živnostenského zákona opravdu "nenarvou" pod § 9 ZDP.
Děkuji moc za rady, jde opravdu o pronájem dlouhodobý-nevyužívám vlastní garsonku, mám tam nájemníka. Náklady proti příjmu mám dostatečné (zejména díky odpisu nemovitosti), jen jsem si nebyl jist, zda když si musím sám podat daňové přiznání, tak zda nemusím i sám provést zúčtování SP a ZP dle záloh zaplacených zaměstnavatelem. Takže pouze podám daňové přiznání a dál nemusím vyřizovat nic. Ještě jednou děkuji za ochotu a přeji krásný den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 2. 2018 11:35
Dobrý den,
pracuji v závislé činnosti a letos podávám daňové přiznání sám (s potvrzením od zaměstnavatele), protože mám i příjem z pronájmu. Musím si sám provést i zúčtování SP a ZP?
Moc děkuji