Mzdová má spory s personálním

• (neregistrovaný)

27. 2. 2018 15:19

Dobrý den, prosím Vás o Váš názor. Máme personální oddělení a mzdové oddělení. Nyní k nám nastoupil nový personální. Pochopitelně bylo vše doposud špatně - a až on v tom udělá pořádek. ...... Víc to nebudu rozebírat. Mám pocit, že ti nově nastupující se ty řeči asi někde učí ....
    Na personálním úseku nechce mít žádné papíry a nenápadně se je snaží přesunout ke mně na mzdový úsek. Tak teď například v osobní složce zaměstnance nechce mít doklad o vstupní prohlídce a o provedeném školení. Argumentuje, že když přijde inspekce, ať to je na jednom místě. Nechce mít prý osobní složku na personálním a další materiály u mzdové účetní.......
    Asi nějaká nová doba?! Co myslíte?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2018 15:39

Alice M. (neregistrovaný)

Re: Mzdová má spory s personálním
      Tak už to v tom světě chodí... Jestli máte práci ráda a chcete si ji udržet, tak opatrně. Zkuste novému šéfovi vyjít vstříc, ale sdělte mu své časové limity. Nesmí Vás takovou prací zahrnout, když máte termín na mzdy. Pokud se s Vámi dohodne lépe, asi mají personalistky problém. Komunikujte se šéfem a ptejte se proč. Tohle je ve firmách velmi často. Může mít pravdu a nemusí. Pokud zažil nějaké kontroly, chtějte konkrétně vědět, co jim kontroly vytkly, buďte zvědavá. Také asi máte po ukončení kontroly např. z OSSZ jiné zkušenosti, než před ní. Personalistika je v každé firmě úplně jiná, všechny ty dámy se tváří, co všechno vědí, nakonec neznají ani zákoník práce natož aby věděly, co je to inspekce práce. V každém případě je dobré mít doklady odděleně. Je to víc práce, ale kontrolám je třeba předkládat co nejméně dokladů, tak proč jim předkládat celý spis, když chtějí jen prohlídky. Určitě si tu za chvíli přečtete spoustu jiných názorů, tak přeji, ať se správně rozhodnete.

• 27. 2. 2018 18:22

horax

Dnes jsem byl na školení ke GDPR (lektorka mluvila velmi fundovaně a rozumně) a mimo jiné třeba říkala, že osobní spis zaměstnance (podle zákoníku práce) by měl být oddělen od mzdové agendy (nemělo by ve spisu být RČ, děti, ...,) nic z toho není potřebné pro pracovní smlouvu, hodnocení pracovníka, ... Takže dvě samostatné složky.

• 27. 2. 2018 19:21

Mzdovka2 (neregistrovaný)

ANO, doposud jsme to takto oddělené měli. Na personálním byla složka zaměstnance obsahující personální údaje (doklad o nejvyšším vzdělání, pracovní smlouva, mzdový výměr, lékařská prohlídka, záznam o školení) a na mzdovém oddělení doklady týkající se výpočtu mzdy - prohlášení k dani, kopie rodných listů dětí, potvrzení o studiu) - vše uzamčeno. Kontrol ze sociálky a VZP jsme měli několik. Nikdy si nestěžovali, že by bylo něco nějak špatně evidováno. Jenže nedávno nastoupil nový personální a vše začal tak nějak nenápadně stěhovat ke mně na mzdové. Já radši pracuju a nemluvím o tom, ale on o té práci umí velice košatě a dlouze vypravovat, ale nechce ji dělat. Po pár dnech jsem zjistila, že neumí vypočítat ani nárok na dovolenou a nezvládne ani jednoduchý výpočet čisté mzdy .......(nemá tušení o existenci superhrubé mzdy). Za to ale vypracoval několik barevných tabulek, jak se má co dělat ....

• 27. 2. 2018 19:36

.. (neregistrovaný)

>>>>Na personálním úseku nechce mít žádné papíry a
      >>>>nenápadně se je snaží přesunout ke mně na mzdový
      >>>>úsek.
      >>>>Tak
      >>>>teď například v osobní složce zaměstnance nechce mít
      >>>>doklad o vstupní prohlídce a o provedeném školení.
      >>>>Argumentuje, že když přijde inspekce, ať to je na
      >>>>jednom
      >>>>místě. Nechce mít prý osobní složku na personálním a
      >>>>další materiály u mzdové účetní.......
      >>>>Asi nějaká nová doba?! Co myslíte?

>ANO, doposud jsme to takto oddělené měli. Na
      >personálním byla složka zaměstnance obsahující personální údaje
      >(doklad o nejvyšším vzdělání, pracovní smlouva, mzdový
      >výměr, lékařská prohlídka, záznam o školení) a na
      >mzdovém oddělení doklady týkající se výpočtu mzdy -
      >prohlášení k dani, kopie rodných listů dětí, potvrzení o
      >studiu) - vše uzamčeno. Kontrol ze sociálky a VZP jsme
      >měli několik. Nikdy si nestěžovali, že by bylo něco
      >nějak špatně evidováno. Jenže nedávno nastoupil nový
      >personální a vše začal tak nějak nenápadně stěhovat ke mně
      >na mzdové. Já radši pracuju a nemluvím o tom, ale on o
      >té práci umí velice košatě a dlouze vypravovat, ale
      >nechce ji dělat. Po pár dnech jsem zjistila, že neumí
      >vypočítat ani nárok na dovolenou a nezvládne ani
      >jednoduchý výpočet čisté mzdy .......(nemá tušení o existenci
      >superhrubé mzdy). Za to ale vypracoval několik
      >barevných tabulek, jak se má co dělat ....

Nosí Vám do kanceláře jednotlivé složky osobně? Nebo posílá? Nebo o tom zatím jen mluví?

Navrhněte zaměstnavateli, ať pro dokumenty, které nechce mít personální u sebe, firma najme sklad. A firmu, která se bude o dokumenty ve skladu starat. S tím, že do kompetence mzdové účetní nepatří skladování a archivování personálních dokladů zaměstnanců.
      Když se neozvete teď, tak za chvíli bude sklad z Vaší kanceláře.

• 28. 2. 2018 8:42

iva. (neregistrovaný)

Jejda, už jsem se těšila, že k Vám přišel můj šéf ... ale bohužel, teď jsem se dívala a sedí na své židli.
      Dlouhé vypravování o tom jak by se co mělo dělat, jak by měly znít zákony, ale jen teoretické kecy. Jo tabulky, ty umí perfektně ... ale jejich náplň je kompot (= jablka a hrušky dohromady, splantané nesmysly - daní hrubou, ne SHM, pojistné zaměstnavatele je pro něj 11% ...)
      Vysokolškolsky vzdělaný ekonom, pro kterého je SHM španělská vesnice, odškodňování pracovních úrazů - to přece nebude platit firma (pojem "zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele" slyšel poprvé ode mne) a s učni na školní praxi (výuka) máme uzavřít DPČ, když je chceme platit - pojem "školský zákon", potažmo jeho § 122, nikdy neslyšel - to je prej nějaká blbost.
      Zákoník práce je ta tlustá knížka na polici a zákon o daních z příjmů jako ekonom přece nepotřebuje, ne?
      Kdyby to byl aspoň mladej kluk ze školy, tak si řeknu, že začíná, ale je to 50+.
      Všemu se diví "jak malej Jarda", všechno je pro něj novinka, a tak spolu bojujeme, já argumentuju paragrafy, on rozebírá že by si to představoval jinak a já na to odpovídám, že je nejvyšší čas začít budovat politickou kariéru aby ty zákony mohl v parlamentu změnit.
      Bohužel, náš nejvyšší šéf se v něm vidí ... jak by ne, když jsou oba stejní. :-(
      Ale co se týká případných sporů mzdové s personální, tak ty nejsou - obojí dělám já. :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).