Re: překážka v práci-lékař
Tak jednak ani dovolená by neměla být poskytována v půldnech, pokud ten půlden nevyjde při výpočtu jako poměrná část. Zaměstnavatel má správně postupovat takto: doba nezbytně nutná a zbytek pracovní doby omluvené, ale neplacené volno, pokud se nevrátíte na pracoviště.
Tak nevím, jak to bude váš zaměstnavatel hodnotit, ale při posuzování doby nezbytně nutné je třeba počítat s dobou cesty do zdravotnického zařízení a zpět, dobou čekání a dobou samotného ošetření nebo vyšetření. Takže se domnívám, že by tam mohl započítat i dobu případné přepravy zpět na pracoviště.
Jde o to, jak se normálně na tu stavbu dostáváte . Jinak já jsem to uváděla pro způsob započítání doby pro náhradu mzdy za lékaře. Pokud ráno chodíte do práce do firmy a odtud vás vezou na stavbu, tak náhrada za lékaře by měla být počítána - doba u lékaře + případná cesta na firmu, protože zřejmě adresu firmy máte uvedenu jako pravidelné pracoviště pro cestovní náhrady a z toho by se mělo vycházet. Jinak v tomto nemám zkušenosti, takže víc poradit nedokážu, u nás by se zaplatila doba, jak jsem uvedla - doba ošetření + doba, kterou by zaměstnanec potřeboval k návratu do místa, které má uvedené jako pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad.
>>>>>>Tak jednak ani dovolená by neměla být poskytována v
>>>>>>půldnech, pokud ten půlden nevyjde při výpočtu jako
>>>>>>poměrná část. Zaměstnavatel má správně postupovat
>>>>>>takto:
>>>>>>doba nezbytně nutná a zbytek pracovní doby omluvené,
>>>>>>ale neplacené volno, pokud se nevrátíte na
>>>>>>pracoviště.
>>>>Tak nevím, jak to bude váš zaměstnavatel hodnotit,
>>>>ale
>>>>při posuzování doby nezbytně nutné je třeba počítat s
>>>>dobou cesty do zdravotnického zařízení a zpět, dobou
>>>>čekání a dobou samotného ošetření nebo vyšetření.
>>>>Takže
>>>>se domnívám, že by tam mohl započítat i dobu případné
>>>>přepravy zpět na pracoviště.
>>>
>>>Nemyslím ale stavbu, ale sídlo firmy.
>>
>>Ano rozumím, ale pokud mám dělat na stavbě, která je
>>vzdálena cca 1 hod. od sídla firmy, tak to už je věcí
>>zaměstnavatele, jak mě ta tu stavbu dostane nebo že
>>mi
>>nezařídí v blížším okolí sídla firmy? Děkuji za Vaši
>>ochotu.
>
>Jde o to, jak se normálně na tu stavbu dostáváte .
>Jinak já jsem to uváděla pro způsob započítání doby pro
>náhradu mzdy za lékaře. Pokud ráno chodíte do práce do
>firmy a odtud vás vezou na stavbu, tak náhrada za
>lékaře by měla být počítána - doba u lékaře + případná
>cesta na firmu, protože zřejmě adresu firmy máte uvedenu
>jako pravidelné pracoviště pro cestovní náhrady a z
>toho by se mělo vycházet. Jinak v tomto nemám
>zkušenosti, takže víc poradit nedokážu, u nás by se zaplatila
>doba, jak jsem uvedla - doba ošetření + doba, kterou by
>zaměstnanec potřeboval k návratu do místa, které má
>uvedené jako pravidelné pracoviště pro účely cestovních
>náhrad.
Ano, takto to máme. Z firmy nás sváží autem na stavbu. Takže kdyby mi zaměstnavatel uznal i cestu zpět do sídla firmy, což máme uvedeno jako pravidelné pracoviště, tak by mohl eventuelně uznat 3 hod. A těch 5 hod. by mělo být tedy omluveno, ale bez náhrady příjmu. Chápu to správně? Díky!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 3. 2018 10:04
Dobrý den, navštívil jsem během prac.doby lékaře a po zbytek dne jsem čerpal dovolenou. V docházce to mistr uvedel jako 4 hod.lékař a 4 hod. dovolenou , ale majitel s tím mám problém, protože u lékaře jsem strávil jen 2 hod. Jenže dělám ve stavební firmě a děláme na stavbách, které jsou vzdálené i hodinu od sídla firmy. Už než bych se dostal na stavbu, tak je to min.hodina, navíc bych musel svým autem. a vykázat 2 hod.lékaře a 6 hod. dovolené snad ani nejde, ne? Vím, že existuje nějaké nařízení vlády, kde je uvedena doba nezbytně nutná, ale jak to dělat v případě, že máme tak vzdálené stavby? Děkuji