Re: Příjem z pronájmu bytu
Je to stanovená částka, kterou platí každý v baráku do společných peněz a z toho se potom hradí drobné opravy, či rekonstrukce... Není to ale závratná částka z inkasa je to cca 500 Kč.
Když to tady čtu, tak mi připadá, že nejjednodušší je úprava smlouvy, kde bude jasně stanoveno že nájem je 2000 a záloha na služby 5000 Kč. Pak se bude zdaňovat 2000*12 a k tomu 30% paušál a je to bez problémů...
Protože opravdu čistý příjem z nájmu je měsíčně těch 2000 - jenom to není správně uvedeno ve smlouvě.
Já také každému, kdo pronajímá byt, říkám, ať tu smlouvu sepíší tak, aby bylo z toho jasně zřejmé, kolik činí měsíční nájemné a kolik Kč jsou zálohy na elektřinu, plyn , vodu a fond oprav, případně ještě nějaké služby. Prostě aby bylo jasné, kolik činí jen nájem - protože tato částka je příjmem v přiznání.
Mám byt, který pronajímám. Měsíčně
dostanu 7000 Kč - z toho zaplatím 5000 inkaso. Do daňového přiznání uvedu příjmy 84000 a výdaje 60000.
(nedoplatky ani přeplatky na energií nejsou).
Je tento postup správný? Zaplacené inkaso +zohlednění vyúčtování energí jsou moje jediné nákladyna byt.
Máte ve smlouvě rozděleno co je nájemné a co zálohy na energie?
Co vše je součástí inkasa?
Ve smlouvě to rozepsané není. Jenom že budou platit měsíčně 7000 Kč.a co vše se platí v rámci inkasa?
no jsou to zálohy na energie, fond oprav
Jaký fond oprav - co to přesně znamená?
A v těch výdajích máte i částky "fondu oprav"?
>>Je to stanovená částka, kterou platí každý v baráku
>>do
>>společných peněz a z toho se potom hradí drobné
>>opravy, či rekonstrukce... Není to ale závratná částka
z inkasa je to cca 500 Kč.
Když to tady čtu, tak mi připadá, že nejjednodušší je
>>úprava smlouvy, kde bude jasně stanoveno že nájem je
2000 a záloha na služby 5000 Kč. Pak se bude zdaňovat
2000*12 a k tomu 30% paušál a je to bez problémů...
>>Protože opravdu čistý příjem z nájmu je měsíčně těch
>>2000 - jenom to není správně uvedeno ve smlouvě.
kolik
>činí měsíční nájemné a kolik Kč jsou zálohy na elektřinu,
>plyn , vodu a fond oprav, případně ještě nějaké
>služby. Prostě aby bylo jasné, kolik činí jen nájem -
>protože tato částka je příjmem v přiznání.
Karo, já mám jen pochybnosti, že to je, tak, jak tazatel píše.
Ještě jsem neviděla nikoho, kdo by platil tak přesně zálohy na energie, vodné stočné atd., že by nevycházel žádný přeplatek nebo nedoplatek.
Zvlášť, když tazatel píše, že je nevyúčtovává.
Zrovna tak, aniž by to podlehlo zkoumání a vyúčtování nějaký "fond oprav.
A také najednou tazatel píše, že fond oprav je "Je to stanovená částka, kterou platí každý v baráku do společných peněz a z toho se potom hradí drobné opravy, či rekonstrukce.
Psal o jednom bytě, ne o celém domě!
OT. Sama bych v tomto případě vzala všechny doklady a poklady a navštívila právníka, aby se na ně podíval. Dopadá na ně např. § 7 zákona č. 67/2013 Sb., či nedopadá? Možná že daně z příjmů budou tím posledním problémem, který Vás bude tížit.
A co se daní z příjmů FO týká, tak určitě navštívit daňového poradce. Minimálně kvůli prvnímu DAP, ve kterém budou příjmy dle § 9 ZDP uvedeny.
Doporučuji předtím zadat zde do vyhledávače např. "nájem + D-22" a pročíst si předchozí diskuze ohledně nájmů. Možná že zjistíte, že stanovení správného základu daně podle § 9 ZDP u nájmu není tak snadné, jak si představujete.
Případně prostudovat povídání finanční správy Pokyn D-22 k § 9
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 3. 2018 11:13
Dobrý den,
prosím o radu. Mám byt, který pronajímám. Měsíčně dostanu 7000 Kč - z toho zaplatím 5000 inkaso. Do daňového přiznání uvedu příjmy 84000 a výdaje 60000. (nedoplatky ani přeplatky na energií nejsou).
Je tento postup správný? Zaplacené inkaso + zohlednění vyúčtování energí jsou moje jediné náklady na byt.
Děkuji