Re: Zrušené pojištění
Dobrý den,
měl byste podat dodatečné daňové přiznání za všechna zdaňovací období, kdy jste si uplatňoval v daňovém přiznání odečet zaplacených příspěvků na životní pojištění. A to až 10 let zpětně.
Tyto částky uvedete souhrnně v § 10 přílohy 2 daňového přiznání a případně odvedete vypočtenou daň.
Pro bližší informace se zeptejte na finančním úřadě.
Hezký večer,
H.
Proč dodatečné přiznání za předchozí roky?
Neměl by tazatel "dodanit" v případě porušení podmínek v DAP za období, kdy k porušení došlo?
ZDP § 15 / 6
.. Dojde-li před skončením doby 60 kalendářních měsíců od uzavření smlouvy nebo před rokem, ve kterém pojištěný dosáhne 60 let k výplatě pojistného plnění ze soukromého životního pojištění, jiného příjmu, který není pojistným plněním a nezakládá zánik pojistné smlouvy, nebo k předčasnému ukončení pojistné smlouvy, nárok na nezdanitelnou část základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v uplynulých 10 letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen; ...
Omlouvám se, máte pravdu, nepřesně jsem se vyjádřila. Tazatel nemá podávat dodatečné daňové přiznání, ale pouze dodatečně dodanit v přiznání za ZO 2018 celkovou výši uplatňovaných zaplacených příspěvků na životní pojištění v předchozích letech.
Ve zbytku má odpověď souhlasí.
Díky za upozornění.
H.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 3. 2018 9:47
Dobrý den, loni jsem zrušil životní pojištění. Odbytné jsem nedostal. Musím podat přiznání? Roční zúčtování mě mzdová neudělala. Díky za rady.