Zrušené pojištění

• (neregistrovaný)

13. 3. 2018 9:47

Dobrý den, loni jsem zrušil životní pojištění. Odbytné jsem nedostal. Musím podat přiznání? Roční zúčtování mě mzdová neudělala. Díky za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2018 22:44

H. (neregistrovaný)

Re: Zrušené pojištění
      Dobrý den,

měl byste podat dodatečné daňové přiznání za všechna zdaňovací období, kdy jste si uplatňoval v daňovém přiznání odečet zaplacených příspěvků na životní pojištění. A to až 10 let zpětně.

Tyto částky uvedete souhrnně v § 10 přílohy 2 daňového přiznání a případně odvedete vypočtenou daň.

Pro bližší informace se zeptejte na finančním úřadě.

Hezký večer,

H.

• 18. 3. 2018 22:55

.. (neregistrovaný)

Proč dodatečné přiznání za předchozí roky?
      Neměl by tazatel "dodanit" v případě porušení podmínek v DAP za období, kdy k porušení došlo?

ZDP § 15 / 6
      .. Dojde-li před skončením doby 60 kalendářních měsíců od uzavření smlouvy nebo před rokem, ve kterém pojištěný dosáhne 60 let k výplatě pojistného plnění ze soukromého životního pojištění, jiného příjmu, který není pojistným plněním a nezakládá zánik pojistné smlouvy, nebo k předčasnému ukončení pojistné smlouvy, nárok na nezdanitelnou část základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v uplynulých 10 letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen; ...

• 18. 3. 2018 23:13

H. (neregistrovaný)

Omlouvám se, máte pravdu, nepřesně jsem se vyjádřila. Tazatel nemá podávat dodatečné daňové přiznání, ale pouze dodatečně dodanit v přiznání za ZO 2018 celkovou výši uplatňovaných zaplacených příspěvků na životní pojištění v předchozích letech.
      Ve zbytku má odpověď souhlasí.

Díky za upozornění.

H.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).