Re: Praxe učně a rozdílné názory na ni
Napsala jsem mu e-mail, že dle mého toto není správné, ale pokud trvá na tom to celé vyplatit dle uzavřené DPP, tak to vyplatím na jeho zodpovědnost. Odpověď je - proplatit celé dle DPP. Zhluboka dýchám, tisknu e-mail a schovám si ho jako předmět doličný na svoji případnou obhajobu.
Re: Praxe učně a rozdílné názory na ni
Jen dotaz: Viděla jste smlouvu mezi školou a firmou?
Možná, že by šlo oponovat nedodržením smlouvy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 3. 2018 7:57
Dobrý den, v minulosti už jsem sem jednou psala. Jde o to, že vedu spory se svým nadřízeným ohledně odborné praxe učně. Učeň je u nás na odborné praxe a máme smlouvu se školou a učeň má také uzavřenou DPP na částku 80 Kč/h. Jednak u nás koná odbornou praxi a jednak u nás teď vykonával brigádu (děti měly jarní prázdniny a on k nám chodil na brigádu). Já bych postupovala tak, že za odbornou praxi, kterou u nás vykonává obdrží částku dle smlouvy se školou (uznané hodiny jako produktivní x 23 Kč/h) a za to, co odpracuje navíc (ne v rámci povinné praxe) dle DPP.
Můj nadřízený mi však dal pokyn, abych to nerozlišovala a všechny odpracované hodiny (jak v rámci odborné praxe, tak brigádnické hodiny) proplatila na základně DPP. Mně jako mzdové účetní se to ale nelíbí. Myslím si, že je potřeba to nějak rozlišovat. Praxe je podle mě od toho, že se na výkon svého povolání teprve připravuje tím, že tu odbornou praxi koná (normálně by byl ve škole a zadarmo)- no a když ji dobře koná, tak dostane těch 23 Kč/h. Teprve, když odpracuje něco navíc (nad rámec své školní docházky), tak ať má těch 80 Kč/h dle DPP.
Kdo má pravdu? Já nebo můj šéf? Já sice od nadřízeného mám pokyn vše zaplatit sazbou za DPP, ale "morálně" se mi to nelíbí. Né, že bych hochovi nepřála, ale nepřijde mi to správně. Taky se bojím, že kdyby došlo na "lámání chleba", tak všechno popře a hodí to na mě.