Je povinnost podat přiznání-zaměstnanec

• (neregistrovaný)

14. 3. 2018 10:54

Dobrý den,
    zaměstnanec - dva zaměstnavatelé postupně za sebou. Přechod od jednoho ke druhému uprostřed měsíce. U obou podepsané prohlášení, oba zaměstnavatelé uplatnili v měsíci, kdy zaměstnanec přecházel slevu na poplatníka.
    Druhý zaměstnavatel to zjistil a odmítl zaměstnanci udělat RZD.
    Má tento zaměstnanec povinnost podat přiznání? Dle mého názoru nemá. Zaměstnavatel č. 2 by měl provést opravu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2018 13:05

.. (neregistrovaný)

Re: Je povinnost podat přiznání-zaměstna
      Uvedl zaměstnanec písemně druhému zaměstnavateli (např. do Prohlášení poplatníka daně), že uplatnil slevu na poplatníka v daném měsíci u jiného zaměstnavatele? A že má být uplatněna sleva na poplatníka až od následujícího měsíce.
      Pokud druhý zaměstnavatel oznámil zaměstnanci, že mu nemůže zpracovat RZD, tak pravděpodobně měl na mysli povinnosti zaměstnance dle ZDP § 38g odst. 5)

• 14. 3. 2018 13:53

Haby (neregistrovaný)

Děkuji, co přesně je uvedeno v prohlášení poplatníka samozřejmě netuším. Nevím, jakou máte zkušenost Vy, ale zaměstnanci většinou vůbec nerozumí daním a v prohlášení podepíšou, co jim řekne mzdová. Sama nikdy neuplatňuji zaměstnancům slevu v měsíci, kdy přechází od předchozího zaměstnavatele. Kdo co zavinil v tomhle případě tedy asi nezjistím. Podle všeho tedy záleží na tom, jestli zaměstnavatel skutečnost oznámil správci daně, pokud čtu dobře.

• 14. 3. 2018 14:00

.. (neregistrovaný)

OT. Před lety jsem základní slevu na dani zaměstnanci u jednoho klienta do mezd nezadala, protože jsem si myslela, že mohla být uplatněna jinde. Zaměstnanec přišel s právníkem a podal na mě stížnost. Tolik moje zkušenosti.

• 14. 3. 2018 14:04

Haby (neregistrovaný)

Já to samozřejmě do prohlášení i píšu, předtím konzultuji se zaměstnancem, jenže většinou koukají s vykulenýma očima a neví, na co se jich ptám :) Vaše zkušenost je tedy hodně drsná.

• 15. 3. 2018 7:56

jkl (neregistrovaný)

Nikde se nepíše, že nesmíte v den nástupu uplatnit slevu. Dávám podepsat čestné prohlášení a v případě nedoplatku bych je odkázala, ať si udělají přiznání a vyúčtování daní jim neudělala a odkážu je na jejich prohlášení. Hodně přichází z úřadu práce, studenti na brigádu. A je nutné vždy zadat prohlášení, pokud ho podepíší i když slevu neuplatní. Jinak by mohlo dojít k odvodu srážkové daně a ne zálohové daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).