Sleva na manzelku - domicil

• (neregistrovaný)

18. 3. 2018 16:36

Dobrý den,
    prosim o radu, mam kamarada, ktery je z zeme mimo EU, po cely rok 2017 mel prijmy pouze z cr ze zaměstnani a chtel by udelat danove priznani DPFO. Ma manzelku, ktera s nim zde zije a nepracuje a chtel by na ni slevu. Koukala jsem do zakona a myslim,, ze by nemel byt problem, pozadala jsem ho o domicil za 2017, ten dolozil. Tudiz si myslim, ze by melo byt vse v poradku k zuctovani ? Nebo co si o tom myslite ? dekuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2018 21:45

H. (neregistrovaný)

Re: Sleva na manzelku - domicil
      Dobrý den,

podle mého názoru by měl uvedený poplatník mít nárok na slevu na manželku.
      Podle ustanovení § 35ba odst. 1 písm. b) jsou podmínky splněny - žijí spolu ve společné domácnosti (ale pozor, tuším, že to musí být na území EU) a její příjmy nepřesáhly za dané zdaňovací období částku 68 000,- Kč (tady zase pozor na to, co se do příjmů pro tyto účely započítává - např. dávky peněžité pomoci v mateřství, odměna pěstouna,...).

A co se týče toho, že poplatník není ze země EU, tak mám za to, že zde to nehraje roli, protože jak jste sama uvedla, je daňovým rezidentem ČR. A zákon o dani z příjmů nezkoumá to, jaké je poplatník národnosti či odkud pochází, ale rozhodující je právě to, zda je či není daňovým rezidentem ČR. Toto je vlastně uvedeno v odstavci 2 citovaného §:
      "U poplatníka uvedeného v § 2 odst. 3 se daň sníží za zdaňovací období o částky uvedené v odstavci 1 písm. g) a písm. b) až e), pouze pokud se jedná o poplatníka, který je daňovým rezidentem členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor a pokud úhrn jeho příjmů ze zdrojů na území České republiky podle § 22 činí nejméně 90 % všech jeho příjmů s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně podle § 3 nebo 6, nebo jsou od daně osvobozeny podle § 4, 6 nebo 10, nebo příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Výši příjmů ze zdrojů v zahraničí prokazuje poplatník potvrzením zahraničního správce daně."

Hezký večer.

H.

• 19. 3. 2018 9:36

RSx (neregistrovaný)

Re: Sleva na manzelku - domicil
      Děkuji za odpověď, take jsem pochopila,že rezidet by mel byt ok. Dokladame oddaci list, pobyt, domicil, čestné prohlášení manželky o přijmech a odešleme. Myslim, že by mělo byt v pořádku. dekuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).