Studium při zaměstnání

• (neregistrovaný)

24. 11. 2005 10:05

Studuji na VŠ kombinovanou formou při zaměstnání. Toto studium mi hradí zaměstnavatel na zákl. smlouvy o zvýšení kvalifikace a 1x ročně mi ze mzdy strhne zálohu na daň pro FÚ. Ráda bych zjistila, zda se daň platí ve všech případech a jak se postupuje při výpočtu (u mě rozdíl mzdy oproti normálu činil téměř 40%). Existuje nějaká zákonná možnost, jak daně neplatit? Jaký je rozdíl mezi zvyšováním kvalifikace a jejím prohlubováním? Rovněž mě zajímá, zda to má nějaký dopad při ročním zúčtování daně.
    A ještě jeden dotaz: ve smlouvě jsem se zavázala odpracovat po skončení studia ve firmě 5 let, v opačném případě musím vrátit poměrnou část nákl. za studium, ale je tam uvedeno, že pokud zaměstnavatel v posledních 12 měsících nevyužije alespoň 6 měsíců po sobě mé kvalifikace, částku vracet nemusím. Studium ukončím až za rok, ale zaměstnavatel mě již nyní převedl na jiné místo s tím, že po skončení školy tím pádem splní to, že využívá mé získané kvalifikace, já si to ale nemyslím, jelikož jsem školu ještě nedokončila a zmiňované místo je na stejné úrovni s mým předchozím. Kdo má pravdu? Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).