Re: výdajový paušál 2018 x úspora na dan
ano, máte pravdu, žila jsem s tím stropem ještě v roce 2017. Každopádně skutečné výdaje má minimální, PHM, telefon, paušál je samozřejmě lepší. Ale v s.r.o. by musel být asi zaměstnancem, že? Ať mu jde nějaké sociální pojištění a zdravotní pojištění. Zase daň u PO je 19% místo 15% u FO. Asi to tu nikdo nepočítal, zda je to výhodnější alternativa, že?
děkuji moc
Před pár lety jsem to počítala hodně důkladně. v té době záleželo na výši příjmů a podle toho se to přelévalo mezi FO a PO...ale to co platilo před lety může být dnes jinak.
Jako největší nevýhodu s.r.o. u jednomužné společnosti vidím to, že si bývalá OSVČ neuvědomuje že si z s.r.o. nemůže vybírat libovolně peníze, jak byla zvyklá
Já jsem počítala příjmy jako OSVČ, kdyby byly příjmem sro a společník měl pracovní smlouvu. Źádnou kombinaci sro s OSVČ jsem nezvažovala.
A byly to strašné částky - SP a ZP z hrubé mzdy jsou podstatně vyšší než odvod za OSVČ, nejde tam žádný paušál, pouze jen ty malé skutečné výdaje (teda mimo tu mzdu), dań 15% a 19%.
Číslo, které bych zaplatila státu (daně, SP, ZP) ze stejného příjmu jako podnikatel za sro bylo nesrovnatelné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
25. 3. 2018 21:54
Dobrý den,
neřešil někdo daňové úspory od roku 2018, když klesly procenta na výdajové paušály? Mám obchodního zástupce, příjem za rok 2018 očekává kolem 1,5-2 mil., výdaje minimální, takže pouze % z příjmů ve výši max 800 tis. Hledáme alternativu, jak ušetřit. Spolupracující osoba není možná, přítelkyně má svůj příjem, děti nejsou zletilé. Založit s.r.o, bylo by to levnější? nebo to budou všichni poctivě zdaňovat?
děkuji za odpovědi
hezký večer....