Re: Pronájem bytu - odpisy
Moc děkuji. Pořád se rozhoduji, jestli dát paušální výdaje nebo začít odepisovat+pojištění+úroky z úvěru...vyšlo by mi to lépe, ale mám strach, abych si to tím všechno zbytečně nezkomplikovala :o(
Takže stačí evidovat příjmy a výdaje (tabulka v excellu) a odpisová karta a když se rozhodnu byt prodat, tak se nic nemění..
OT. Propočítala jsem si to zkusmo u bytu ve vlastnictví. Vyšlo mi, že v případě pokud lze uplatnit odpisy, tak první roky když se dají zrychlené odpisy + výdaje za opravy domu, k tomu nějaké výdaje na byt, tak to vychází lépe když se uplatní skutečné výdaje. Dokonce z toho byla na začátku pronájmu i daňová ztráta. U každého je to samozřejmě jiné, zkuste si to také propočítat.
Mně to právě vyšlo lépe i při rovnoměrných odpisech. Loni jsem měla pronájem jen 8 měsíců. Ať počítám jak počítám, je to lepší takto. 2017-příjem 48000, odpisy 15470+pojištění 1600+úroky z úv. 5500 a další roky bude příjem 72000 a odpis 37570. Moc moc děkuji :o)
Re: Vstupní cena+Daň z nabytí nemovitých
>>>>>>Dobrý den, prosím o radu. Když se rozhodnu při
>>>>>>pronájmu bytu v DP uplatňovat skutečné výdaje, začnu
>>>>>>byt
>>>>>>odepisovat, jak je to potom při prodeji bytu? Znamená
>>>>>>to,
>>>>>>že jsem byt zařadila do obchodního majetku a tudíž
>>>>>>zisk získaný prodejem daním, i když je to třeba až po
>>>>>>pěti letech od koupě? Pokud bych nechala paušální
>>>>>>výdaje,
>>>>>>tak je zisk z prodeje nemovitosti od daně z příjmu
>>>>>>osvobozený? Děkuji.
>A vstupní cenu na odpisy jsem dala 1000000 kupní
>cena+65000 provize realit. +40000 daň z nabytí...je to v
>pořádku? Děkuji.
Daň z nabytí nemovitých věcí - nevím, i názory daňových poradců, co jsem postřehla, jsou odlišné
Dlouhou dobu jsem myslela, že by se měla tato daň zahrnout do nákladů prostřednictví odpisů majetku.
Podívejte se na důvodou zprávu, viz odkaz
https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1471898
Až budete číst důvodovou zprávu, tak nepřeskočte slovíčka .. "se předpokládá" ..
V současné době si zahrnutím této daně do pořizovací ceny majetku již nejsem jista.
Doporučuji konzultaci u daňového poradce s tím, aby by Vám dal písemnou informaci k zahrnutí této daně buď do pořizovací ceny majetku, nebo do výdajů podle § 24/2/ch) ZDP
Daňový poradce mi právě řekl ať to nedávám do nákladů, ale radši do pořizovací ceny majetku, protože z nákladů by mi to mohli vyhodit. Chápu to dobře, že větší průšvih by byl dát to do nákladů a snížit si tím daň výrazně, pokud by to uznatelný výdaj nebyl než připočíst částku k PC nemovitosti a odepisovat...? tím si sice snížím odvod daně také, ale postupně, ne? Děkuji moc
OT. Zvážila bych časový horizont pro možnost případné kontroly z FÚ a doměření daně. Udělám chybu teď jednorázově - pokud kontrola nepřijde do tří let po podání DAP, tak mohu být v klidu. Ale pokud se chyba potáhne dalších 30 let? Je to na Vás. Samozřejmě základní otázkou je, co je chybně a co je správně. Proto jsem radila nechat si od DP napsat písemnou informaci k tomuto problému.
Domnívám se, že v současné době, kdy daň z nabytí platí ze zákona kupující (nabyvatel), je nezbytným výdajem na pořízení majetku, a proto je součástí vstupní ceny. Spory byly při předchozí úpravě zákona, kdy se prodávající s kupujícím mohl dohodnout. Přesto je zajímavé, že u provize pro zprostředkovatele, která je také smluvní nikdo neměl problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 3. 2018 8:42
Dobrý den, prosím o radu. Když se rozhodnu při pronájmu bytu v DP uplatňovat skutečné výdaje, začnu byt odepisovat, jak je to potom při prodeji bytu? Znamená to, že jsem byt zařadila do obchodního majetku a tudíž zisk získaný prodejem daním, i když je to třeba až po pěti letech od koupě? Pokud bych nechala paušální výdaje, tak je zisk z prodeje nemovitosti od daně z příjmu osvobozený? Děkuji.