Re: pronájem bytu
Příjmem je jen čisté nájemné, ne zálohy na služby. A to za předpokladu, že to budete mít ve smlouvě rozděleno na nájem a ostatní a že budete nájemníkům služby vyúčtovávat.
Tak jako nejsou zálohy na služby pro vás zdanitelným příjmem, nebudou vámi zaplacené částky na tyto služby daňově uznatelným výdajem.
U uplatnění výdajů máte dvě možnosti:
1) uplatnit výdaje procentem z příjmů - ve výši 30%
2) uplatnit skutečné výdaje + odpis nemovitosti ( pokud jste vlastníkem bytu a ne jen družstevního podílu)
Re: pronájem bytu
To co platíte družstvu není výdaj ve smyslu Daně z příjmu ...jsou to zálohy na služby - elektřina, teplo, voda ...a pak " fond oprav" což jsou zase jen zálohy na něco . Takže pokud nemáte od družstva co v daném roce a za kolik pořídila a kolik z toho byl váš podíl, pak ani z této části si nic neuplatníte jako výdaj. Odpis bytu taky nepřipadá v úvahu, protože nejste vlastník ... Takže pro vás bude asi nejschůdnějších těch 30 % ....A ještě mívají některá družstva ve stanovách, že bez jejich vědomí nesmíte pronajínat ....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 3. 2018 12:42
Dobrý den,
mám prázdný družstevní byt. Protože tam nebydlím, chtěla bych ho pronajmout, neboť každý měsíc musím uhradit: 6000 Kč - bytovému družstvu (nájem, fond oprav, poplatky a zálohy na teplo a na vodu) a také mám v SIPO 1000 Kč zálohy na elektriku. Pronajala bych dlouhodobě mladé rodině za 8000 Kč/měsíčně. Prosím poraďte mi, jak mám postupovat? Jsem zaměstnanec, nepodnikám. Jak budu evidovat příjmy a výdaje a jak na konci roku uvedu do daňového přiznání?
Příjmy by byly 12 měsíců x 8000 kč a výdaje 12 měsíců x 7000 kč, takže zisk 12 000 Kč??? - uvést do daňového přiznání???
Případné přeplatky na vodě, teplu nebo elektrice bych vrátila nájemcům...
Předem děkuji za radu...