Pronájem bytu

• (neregistrovaný)

26. 3. 2018 12:42

Dobrý den,
    mám prázdný družstevní byt. Protože tam nebydlím, chtěla bych ho pronajmout, neboť každý měsíc musím uhradit: 6000 Kč - bytovému družstvu (nájem, fond oprav, poplatky a zálohy na teplo a na vodu) a také mám v SIPO 1000 Kč zálohy na elektriku. Pronajala bych dlouhodobě mladé rodině za 8000 Kč/měsíčně. Prosím poraďte mi, jak mám postupovat? Jsem zaměstnanec, nepodnikám. Jak budu evidovat příjmy a výdaje a jak na konci roku uvedu do daňového přiznání?
    Příjmy by byly 12 měsíců x 8000 kč a výdaje 12 měsíců x 7000 kč, takže zisk 12 000 Kč??? - uvést do daňového přiznání???
    Případné přeplatky na vodě, teplu nebo elektrice bych vrátila nájemcům...
    Předem děkuji za radu...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2018 12:57

Gába (neregistrovaný)

Re: pronájem bytu
      §9, bez živnostenského listu, k 31.3. si musíte sama podat daňové přiznání

• 26. 3. 2018 13:37

mirka..p (neregistrovaný)

Příjmem je jen čisté nájemné, ne zálohy na služby. A to za předpokladu, že to budete mít ve smlouvě rozděleno na nájem a ostatní a že budete nájemníkům služby vyúčtovávat.
      Tak jako nejsou zálohy na služby pro vás zdanitelným příjmem, nebudou vámi zaplacené částky na tyto služby daňově uznatelným výdajem.
      U uplatnění výdajů máte dvě možnosti:
      1) uplatnit výdaje procentem z příjmů - ve výši 30%
      2) uplatnit skutečné výdaje + odpis nemovitosti ( pokud jste vlastníkem bytu a ne jen družstevního podílu)

• 26. 3. 2018 13:43

DM (neregistrovaný)

To co platíte družstvu není výdaj ve smyslu Daně z příjmu ...jsou to zálohy na služby - elektřina, teplo, voda ...a pak " fond oprav" což jsou zase jen zálohy na něco . Takže pokud nemáte od družstva co v daném roce a za kolik pořídila a kolik z toho byl váš podíl, pak ani z této části si nic neuplatníte jako výdaj. Odpis bytu taky nepřipadá v úvahu, protože nejste vlastník ... Takže pro vás bude asi nejschůdnějších těch 30 % ....A ještě mívají některá družstva ve stanovách, že bez jejich vědomí nesmíte pronajínat ....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).