Re: DPH a restaurace.
Můžete jim poradit, že pokud by část produktů z restaurace prodávali tzv."přes ulici", vztahovalo by se na tuto aktivitu 5%. Pokud tomu tak není, prodej přímo v restauraci - ať jsou některé nákupy i pochopitelně ve snížené sazbě, ve finale se dle zákona o DPH zdaní 19%.
mám stejný problém se známým - restaurace,DPH,DE - zkusila jsem mu vysvětlit na příkladu minerálky za 6 nákup.cena a prodej za 20 - zbytečně, výsledkem bylo,že když nemá na odvod DPH tak zdraží, a když jsem mu vysvětlila,že je státu fuk,za kolik ji bude prodávat a zdražením zase odvede více DPH tak ten pohled mi říkal,že je to zbytečné jim vysvětlovat...jsem taky ničitel podnikání když jim předkládám hlášenku DPH...s tím se asi budeme muset smířit..
zákonodárci by vám odpověděli,že ne kvůli nim,ale že si mají dávat to DPH stranou...vždyť když účtujete tak vidíte jako já nákupní ceny, ceny za které prodávají...problém je v tom,že neodloží,ale vydávají vše,co zákazníci zaplatí...tam je ten problém...ať si pořádně sečtou náklady a spotřeby...
asi se pohybujete v jiném kraji než já. osobní spotřeba minimální, ale náklady tak vysoké, že se to nedá udržet. /nájem, elekřina, plyn atd atd./. marži si nemohou zvýšit, to by do restaurace nikdo nechodil. ale kdo se nepohybuje v pohostinství, tak nic NEVÍ .
Asi existují podnikatelé o kterých píšete. Ale z vlastní zkušenosti Vám mohu říct, že to opravdu není jednoduché. Zvýšit ceny nelze, neboť to nic neřeší a navíc by do restaurace nikdo nechodil. Vemte v úvahu, že se nakupuje zboží (nealko, zmrzlina, brambůrky atd) s 5% DPH (tu si mohu potom vynárokovat) a to zboží prodám odvedu však 19% z prodejní ceny. A tady je ten kámen úrazu. Pokud by existovala jednotná DPH na všechno zboží tak je to něco jiného. S 19% nakoupím a s 19% prodám. Pak by se odváděla navíc daň pouze z marže. Nevím jest-li to dobře popisuji. Někdo by mohl říct abych zboží s 5% DPH nenakupoval. Ale to nejde, nechci mít z restaurace pajzl, kde se čepuje jenom pivo a tvrdý alkohol. V okolí se pohybuje hodně mládeže a dětí, které chtějí mlsat (je to na hřišti). Mám restauraci, která nemá kuchyň takže jsem závislý pouze na občerstvení. Věřte mi není to jednoduché.
Pokud se Vám to nelíbí tak si zkuste podnikat třeba ve stavebnictví. Odvádíte DPH které uvidíte na svém účtu možná za měsíc či za dva a nedej Bože, aby jsme se podíleli na nějaké státní zakázce a čekali na státní dotaci a peníze z ní. A to nemluvím o tom, když se rozhodne Vám někdo nezaplatit vůbec.
>>Účtuji dvě restaurace v DE. Od té doby co se změnilo
>>u
>>tržeb v restauracích z 5%DPH na 19% DPH pokaždé když
>>je přiznání k DPH
>>vypadá to, že jim ničím podnikání, poněvadž si to DPH
>>vymýšlím.
>>Vysvětlovala jsem to podrobně, stejně to nepochopí,
>>že
>>pokud mají dobré kalkulace +DPH19% v konečném efektu
>>tuto daň zaplatí zákazník.Chtěla bych vědět zda má
>>někdo lepší radu.
Úplně přesně stejnou zkušenost mám z restaurace, kterou
také zpracovávám. A přitom jejich marže jsou někde kolem 100%.
>
>Pokud se Vám to nelíbí tak si zkuste podnikat třeba ve
>stavebnictví. Odvádíte DPH které uvidíte na svém účtu
>možná za měsíc či za dva a nedej Bože, aby jsme se
>podíleli na nějaké státní zakázce a čekali na státní
>dotaci a peníze z ní. A to nemluvím o tom, když se
>rozhodne Vám někdo nezaplatit vůbec.
>
>>>Účtuji dvě restaurace v DE. Od té doby co se změnilo
>>>u
>>>tržeb v restauracích z 5%DPH na 19% DPH pokaždé když
>>>je přiznání k DPH
>>>vypadá to, že jim ničím podnikání, poněvadž si to DPH
>>>vymýšlím.
>>>Vysvětlovala jsem to podrobně, stejně to nepochopí,
>>>že
>>>pokud mají dobré kalkulace +DPH19% v konečném efektu
>>>tuto daň zaplatí zákazník.Chtěla bych vědět zda má
>>>někdo lepší radu.
>Úplně přesně stejnou zkušenost mám z restaurace,
>kterou
>také zpracovávám. A přitom jejich marže jsou někde
>kolem 100%. ale oni by nevyšli,i kdyby byla marže 200%..prostě neumí spočítat náklady +os.spotř....
>>
>>Pokud se Vám to nelíbí tak si zkuste podnikat třeba
>>ve
>>stavebnictví. Odvádíte DPH které uvidíte na svém účtu
>>možná za měsíc či za dva a nedej Bože, aby jsme se
>>podíleli na nějaké státní zakázce a čekali na státní
>>dotaci a peníze z ní. A to nemluvím o tom, když se
>>rozhodne Vám někdo nezaplatit vůbec.
>>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 11. 2005 21:35
Účtuji dvě restaurace v DE. Od té doby co se změnilo u tržeb v restauracích z 5%DPH na 19% DPH pokaždé když je přiznání k DPH
vypadá to, že jim ničím podnikání, poněvadž si to DPH vymýšlím.
Vysvětlovala jsem to podrobně, stejně to nepochopí, že pokud mají dobré kalkulace +DPH19% v konečném efektu tuto daň zaplatí zákazník.Chtěla bych vědět zda má někdo lepší radu.