Re: Nemocenská
Je to tak. Na nemocenskou nárok nemáte. Pokud nenastoupíte někam do zaměstnání nebudete mít nárok ani na peněžitou pomoc v mateřství. Resp. nárok mít budete, ale pouze ve výši rodičovského příspěvku, což v dnešní době činní asi 3600 kč. Nejlepší by pro vás bylo nastoupit do zaměstnání, čímž vznikne nové rozhodné období pro výpočet a zároveň vám tím vznikne nárok na nemocenské pojištění. A buď vám zdravotní stav dovolí chodit do zaměstnání až do nástupu na peněžitou pomoc v mateřství nebo můžete jít na PN a z té plynule přejít na penežitou pomoc v mateřství, která se bude taktéž počítat z rozhodného období, které vzniklo u nového zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 11. 2005 22:13
Měla bych na Vás dotaz jestli mi někdo poradí a jestli to někdo ví. Jsem nezaměstnaná a v jiném stavu takže práci bohužel žádnou sehnat nemohu a mým velkým překvapením bylo, když mi v pondělí sdělili, když jsem konečně nastoupila po 9 týdnech nemoci zpět na pracovní úřad, že mi placená podpora skončila, že se to již o dobu nemoci neposouvá jako dřív a já zjistila, že poslední peníze z úřadu práce jsem dostala za 1.10.05 a teď že už žádné nedostanu. Na ÚP jsem nastupovala 2.4.05. Vím jen, že teď za mě bude prac. úřad platit zdravotní a sociální až do nástupu na mateřskou dovolenou. Chtěla jsem se zeptat jestli je pravda, že nemám nárok na nemocenskou, když vlastně nemocenský za mě ÚP platí, jestli si třeba nemám zažádat o proplacení nemocenské na sociálce a úřednice z ÚP mi jen špatně neporadila. Na sociální příplatek jako takový však nárok nemám, protože když se manželovi příjmy spočítají na rodinu, tak se do nároku nevejdem. Ale i přesto se dostaneme do finanční tísně, protože splácíme úvěry. A já jsem v šestém měsíci, tak už toho taky nějak moc nevydržím, abych mohla shánět cokoliv za práci.Děkuji za radu a pochopení. Blanka