Prosím o radu -- OČR a mateřská

• (neregistrovaný)

25. 11. 2005 12:04

Měl bych dotaz
    1) moje manželka je na mateřské dovolené. V současné době nám onemocněla druhá dcera. Je možné,aby mi lékař vystavil OČR na nemocnou dceru?
    2) V jakém přpíadě je možné toto OČR vypsat? (pokud by onemocněla i manželka)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 11. 2005 12:15

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Prosím o radu -- OČR a mateřská
      POČR (podpora při ošetřování člena rodiny)- o dítě se stará manželka - je na mateřské dovolené. Pokud by byla velmi nemocná a nebyla by schopna se postarat o děti, pokud je jich víc, pak teprve dostanete POČR - lékař potvrdí, že osoba, která jinak o dítě pečuje je nemocná.

• 25. 11. 2005 12:50

Petra (neregistrovaný)

Trochu to více upřesním:

- pokud je manželka zdravá a druhá dcera onemocní, nárok na OČR vám nevzniká, protože je manželka na mateřské dovolené a o dítě se může postarat sama!

- pokud manželka i druhé dítě onemocní, tak OČR se vystaví na Vaše zdravé dítě a pouze ošetřující lékař dopíše do P-OČR - nemoc matky, která jinak o dítě pečuje

• 25. 11. 2005 13:16

Já si myslím, že nemáte pravdu. Jestliže lékař uzná, že je potřeba OČR na nemocnou dceru a napíše ho, tak vůbec nezáleží na tom, jestli je manželka na mateřské dovolené nebo není. Pokud tedy to není dítě, na které pobírá rodičovský příspěvek, což zde evidentně není, jedná se o druhou dceru.
      Věra

• 25. 11. 2005 21:18

Lesi (neregistrovaný)

Přesně tak. Pokud onemocní dítě, na které manželka nepobírá mateřskou, tak manžel nárok na OČR má. Nikde není psané, že by se o manželka na mateřský nutně musela starat o všechny děti v rodině. Jinak je to i moje osobní zkušenost.

• 28. 11. 2005 10:58

Teď nevím zda jsme si rozuměli...v dotazu nebyl přesný, nebylo napsáno, kolik mají děti let...
      o případě o kterém jsem psala se jednalo o děti, které nechodí do školy a ani do školky a matka se o ně stará, protože je na RD!!!! V tomto případě, kdyby se otcovi vyplatila OČR, byl by to přeplatek.

Druhý případ:
      matka se stará o dítě na RD a druhé dítě chodí do školy a onemocní. V tomto případě nárok na OČR otec má.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).