Re: vyrovnání daně-úroky z úvěru
>>Dobrý den, u svého zaměstnavatele jsem zažádal o
>>roční
>>zúčtování daně. Obdržel jsem mzdu za březen a dostal
>>vyrovnání daně jen 60 Kč, tudíž mi účetní neuplatnila
>>úroky z úvěru. Bylo mi řečeno, že nemám nárok z
>>důvodu, že trvalé bydliště mám psáno až od března
>>2017. Úvěr
>>se vztahuje na uhrazení nákladů na rekonstrukci
>>nemovitosti. Opravdu tedy nemám nárok? Děkuji
>
>Od kdy jste užíval k vlastnímu trvalému bydlení danou
>"bytovou potřebu"? Neptám se na zápis trvalého
>bydliště do OP, ale na skutečné bydlení.
>
>od prosince 2016
Re: vyrovnání daně-úroky z úvěru
Pokud byly splněny ostatní podmínky, stanovené v Zákonu o daních z příjmů k uplatnění úroku z úvěru jako nezdanitelné části základu daně, tak bych zvážila podání Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2017. Můžete se domlouvat se mzdovou účetní, aby roční zúčtování daně opravila a úroky z úvěru uplatnila, ale bude problematické co přesně jí předložit jako důkaz toho, že jste v daném bytě skutečně bydlel. Zákon v tomto případě nevyžaduje, aby měl poplatník zapsané trvalé bydliště v OP. Ale vyžaduje trvalé bydlení - ale již nepamatuje na to, jak může poplatník danou skutečnost v některých případech prokázat. Na rozdíl od správce daně (kterému můžete např. jako důkaz na jeho vyžádání předložit fakturu na el.elektřinu nebo přihlášku k odvozu odpadu), může mzdová účetní vyžadovat velice málo - a přitom když při případné kontrole FÚ nepředloží relevantní doklady k vyúčtování zaměstnance, tak bude sankcionovaná ona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 4. 2018 9:42
Dobrý den, u svého zaměstnavatele jsem zažádal o roční zúčtování daně. Obdržel jsem mzdu za březen a dostal vyrovnání daně jen 60 Kč, tudíž mi účetní neuplatnila úroky z úvěru. Bylo mi řečeno, že nemám nárok z důvodu, že trvalé bydliště mám psáno až od března 2017. Úvěr se vztahuje na uhrazení nákladů na rekonstrukci nemovitosti. Opravdu tedy nemám nárok? Děkuji