Re: Fond pracovní doby při dvousměnném p
Fond pracovní doby není nic, zákonným pojmem je stanovená týdenní pracovní doba.
Máte-li na mysli dvousměnný pracovní režim (viz definice dle ZP), pak stanovená týdenní pracovní doba činí nejvýše 38,75 hodin.
Pokud by se mělo jednat o nepřetržitý pracovní režim (málo informací, údaj "od pondělí do neděle včetně svátků" nic neříká), pak stanovená týdenní pracovní doba činí nejvýše 37,5 hodin.
Údaj o počtu zaměstnanců nemá žádnou relevanci.
Děkuji Vám za odpověď a upřesňuji svůj dotaz.
Jedná se o nepřetržitý dvousměnný provoz (ranní a odpolední směny). V březnu bylo podle plánovacího kalendáře 21 pracovních dnů, které jsem odpracovala, ale já jsem odpracovala 23 dnů, což je 184 hodin a tyto odpracované hodiny uvedla účetní v mojí výplatní pásce jako můj fond pracovní doby za březen, přičemž tvrdí, že mám mít odpracováno 40 hodin týdně, a že se na mě fond pracovní doby uvedený v plánovacím kalendáři nevztahuje. Jaký fond pracovní doby mám mít? Čím se mám řídit? Měla jsem za to, že budu mít 16 hodin přesčas. Děkuji Vám za odpověď.
Nic jste neupřesnila: píšete, že máte nepřetržitý provoz, ale zmiňujete jen ranní a odpolední = kde je noční? Nepřetržitý je 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu.
Pro nepřetržitý pracovní režim je maximum 37,5 hodiny týdně.
Délka pracovní doby týdně je jenom jeden krok, v dalším je třeba se podívat na to, jak je PD rozvržena - rovnoměrně nebo nerovnoměrně. Pokud by byla rozvržena nerovnoměrně, zaměstnavatel musí stanovit vyrovnávací období, během kterého je zaměstnanec povinen v průměru odpracovat tolik hodin, kolik jich připadá na toto VO.
Pokud chcete odpověď, musíte doplnit.
Dobrý den,
pracuji v provozu, kde se dělá každý den buď ranní nebo odpolední směna. Protože pracuji i o víkendech a ve svátky, tak jsem si myslela, že se jedná o nepřetržitý provoz. Mám ve smlouvě, že mám odpracovat 40 hodin týdně a mám za to, že pracovní doba je rozvržena nerovnoměrně, protože každá z nás v měsíci odpracuje jiný počet směn. Jaký je v tomto případě můj fond pracovní doby? Děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 4. 2018 16:27
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaký je fond pracovní doby při dvousměnném provozu (40 hodin týdně) když se pracuje od pondělí do neděle včetně svátků a střídají se tři lidi. Děkuji.