Re: Rodné listy a GDRP
Dobrý den, ofocené OP a průkazky ZP...tam je to jak? Může se to vůbec? Nemáte někdo návod, co přesně má obsahovat složka zaměstnance? Děkuji.
Re: prosím VH- GDRP
Prosím ještě k tomu dotaz - nevím, zda veřejná správa stačí do té doby upravit Nařízení ministra vnitra č. 20/2007 , které v čl. 18, písm d) část III, přímo nařizuje do osobního spisu zaměstnance zakládat kopii rodného listu, takže prosím o váš názor co tedy jak se stávajícími založenými kopiemi, tak u vytváření nového spisu. Nějak se člověk nechce hádat s kontrolami, které si jedou podle své šablony a kolem dokola je nic nezajímá. Dodržovat , nedodržovat ??? díky
Re: prosím VH- GDRP
Tak mě vlastně při téhle diskuzi napadá tohle: Co kdyby jsme děti ani manželky zaměstnancům vůbec neuplatňovali a odkázali je na to, aby si pak po roce sami podávali daňové přiznání. A nechtěli po nás RZD ani měsíční slevu na děti:-) A citlivé údaje-RČ dětí, manželek do prohlášení evidovat pak nemusíme:-)
Tak zcela jasná odpověď není. ZDP § 38: Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně
a) úředním dokladem prokazujícím totožnost dítěte
Tady na jednom ze školení GDPR nám bylo řečen, že zákon požaduje prokázání dokladem prokazující totožnost, takže kopie RL by měly být založeny. Nemůžeme pouze nahlédnou do RL a daňové zvýhodnění uplatnit. Účetní se mění a jak nastupující účetní nebo kontrola z FÚ může mít jistotu, že prvotní účetní ověřila správně?
Na dalším školení zase bylo řečeno, že nesmíme do RL ani nahlížet, zaměstnanec pouze děti uvede do prohlášení a my musíme věřit, že opravdu je uvedený jako otec v rodném listě dítěte.
A potom babo raď. Za školení zaplatíte nemalé peníze a nic si ze školení prakticky neodnesete kromě naprostého chaosu.
Já se přiznám, že RL a všechny ostatní dokumenty založené mám a myslím, že všechny mzdovky také, akorát se to tady bojí přiznat. Mám založené rodné listy, oddací listy (prokázání existence manželky kvůli uplatnění slevy na manželku), důchodové výměry, tj. usnesení o přiznání důchodu, rozvodové rozsudky, penzijní smlouvy, životní smlouvy, úvěrové smlouvy, ve všech těchto dokladech jsou údaje nejen zaměstnanců, ale i dalších osob....Můžu do dokumentu jen nahlédnout a vrátit, ale v tom případě bych prosila radu, ale konkrétní radu, jak postupovat, až přijde FÚ na daňovou kontrolu a všechny tyto doklady bude chtít doložit.
A to nemluvím o tom, jak už tu někdo psal, že když účetní udělá chybu, tak účetní, která nastoupí po ní, nebude schopná na tu chybu přijít - nebude to mít jak prověřit.
Pokud někdo ví KONKRÉTNÍ postup, napište ho sem prosím. Ne, co nesmím, ale jak to dělat. Děkuji.
Taky vše mám založené a skartovat nebudu. Protože jsem ze školení nebyla moudrá, zaplatili jsme si právní firmu, které provedla šetření v naší firmě, dala písemně, co vše musíme změnit. Na dotaz, zda likvidovat RL dětí nám bylo řečeno, že vše co potřebujeme pro kontroly můžeme zachovat, při kontrole GDPR si to musíme obhájit.
Nevím, zda dělá VH blba ze sebe nebo z nás, ale mám pocit, že provokuje. Každý zaměstnanec, i ten se základním vzděláním, má jasno, že když přinese RL, že mně ho nenechá, ale že si udělám kopii. A žádného nikdy nenapadlo, že bych snad po něm měla chtít k založení originál. Tak se mi nechce věřit, že když tady mzdovky píšou dotazy, jak se zakládáním rodných nebo oddacích listů a podobných dokladů, že si někdo bude myslet, že mluvíme o originálech. Prostě nevěřím, že si toto normální člověk může myslet.
VH ale píše, že nezakládá nic, čili (dle jejího uvažování) zřejmě nezakládá ani kopie již zmíněných dokumentů, ale zřejmě ani originály dalších potvrzení, které se zakládají v originále - potvrzení o pobírání důchodu, o studiu (i když i tady stačí i kopie), potvrzení od zaměstnavatele druhého z manželů atd. Prostě NIC.
Takže znova položím otázku - můžeme (při splnění určitých podmínek - a jakých?) zakládat tyto doklady (některé v kopii, jiné jako originály) nebo vůbec nesmíme. A pokud nesmíme - jak postupovat při kontrole ze strany FÚ?
Tady diskutují účetní, ne Vaši studenti. Každý normální člověk ví, že když tady mzdovka píše o RL nebo oddacím listu, že má na mysli založení kopie, tak že sebe nedělejte nechápavou. Výše jsem se slušně ptala (a ne poprvé), jak tedy postupovat v případě kontroly ze strany FÚ, jestliže si tyto doklady (specielně pro Vás - myšleno KOPIE) nesmíme zakládat. Odpovědi nebo rady jsem se od Vás nikdy nedočkala - a zajímá nás to všechny.
Anebo jste nás všechny mátla tím, že jste tvrdila, že tyto doklady zakládat nemůžeme - a přitom jste měla na mysli originály?
Tak s tím nemohu souhlasit. Když se jí chce, tak poradí a velice fundovaně a vlídně. Když se jí nechce, tak neporadí a odkáže na hledání v historii, případně odkáže na zákon a paragraf. No a někdy (poslední dobou stále častěji) bohužel opravdu ráda udělá z tazatele a odpovídajících pitomce. To je prostě život. Každý jsme nějaký a nemáme pokaždé svůj den.
Já mám také zkušenost, že pokud jde o věci, které nejsou denně 100x omílané , tak poradí. Osobně mám od ní spoustu vytištěných odpovědí na různé dotazy. Je fakt , že mě také docela štve, když tazatel se vůbec do historie nepodívá ani náznakem, ZP také nečte a ptá se na banální věc, která je tu fakt denně. Jinak, bohužel, právníci to tak většinou mají, že jsou na ty přesné názvy jak supi. Je to také jejich práce, vždyť stále někde slyšíme, že nějaké případy byly hozeny pod stůl, protože nebyla (dle našeho vnímání) dodržena nějaká prkotina, která (zase podle laika) s věcí nemá nic společného.
Jak sup může být na své studenty. Zajímalo by mě, zda je také jako sup na své klienty. V takovém případě přece právník musí klientovi přeložit tu právničtinu a dopady do srozumitelného jazyka. Někdy si říkám, zda ty odpovědi píše opravdu jeden a týž člověk. Někdy vysvětlí pěkně, srozumitelně, bez rýpání a matení, že si říkám, jestli je to fakt VH.
To není o chtění nebo nechtění, jen často to chce tazatel/ka na talíři, aniž by se o to nějak snažil/a.
A pak když nemáte svůj den, tak odkážete na historii.
VH je profesně hodně vysoko a někdy přemýšlím, jestli ty odpovědi nejsou občas spíše nadsázkou :-).
Karo,
rozhodně se nepokládám za odborníka na mzdy.
Ale domnívám se, že kopie RL by se neměla zakládat do spisu. Tolik teorie.
Jiná věc je, že úřední osoba z ÚzP má ráda, když takovou kopii dostane ke kontrole.
A tak si můžete vybrat, rozezlenou berušku z ÚzP nebo kontrolu z ÚOOÚ na základě udání.
Volba je na Vás. :-))
Hezký den!
P.S.
Výhledově se počítá, že se měsíční údaje o zaměstnancích budou odesílat vrchnosti a vrchnost si již zajistí, aby nedocházelo na podvody s mnohočetným uplatňováním dětí. Něco jak kontrolní hlášení v oblasti mezd. Ale záleží mj. na tom, jak dopadne trestní stíhání nejmenovaných osob.
Pavle, nejde o to, že beruška bude rozezlená, ale o to, že prostě zvýhodnění nebo slevu na manželku při RZD neuzná a bude chtít doložení oprávněnosti. A jak postupovat potom konkrétně? Shánět lidi, aby ty dokumenty přinesli? To by byl dobrý blázinec a navíc oni už ve firmě 3 roky nemusí pracovat. Nebo říct kontrolnímu pracovníkovi z FÚ, že zakládat kopie těchto dokladů nesmíme, ať si ty lidi honí sám?
A co tato konstrukce: ty doklady kontrole doložím a ona pak pošle udání na ÚOOÚ. O nějakých dalších a dalších hlášeních ani nemluvte - dobrý psycho. :-)
Nemusí být, protože i nadbytečný souhlas je průšvih. Jestli plníte "právní povinnost", tak naopak souhlas mít nesmíte, protože byste uváděla zaměstnance v omyl, neboť by si mohl myslet, že souhlas může kdykoliv odvolat, což v případě plnění "právní povinnosti" nelze. Napadá mě jediné - "ještě větší bordel, než jsme doufali". Např. požadujeme po zaměstnanci fotografii pro "průkaz zaměstnance" - to je plnění právní povinnosti (dle školitele) , tedy souhlas být nesmí, pokud potom ovšem (na průkaze je scan fotografie) chci fotografii nalepit na "osobní evidenční kartu zaměstnance", tak tady ho musím poučit, nechat podepsat souhlas, informovat ho.
Na dotaz - jakým způsobem tedy máme upravit osobní spis zaměstnance po skončení PP, kdy máte udělat "čistku", zda to mohu udělat sama a jen do řádku dát poznámku, že jsem skartovala, nebo zda je nutná nějaká skartační komise, nebo prostě JAK, aby to bylo v souladu - jsem žádnou odpověď nedostala.
Navíc úplně nejlepší poznatek ze školení je ten, že i když si teď zaplatíte firmu, která to vše zpracuje, prověří, zdokumentuje atd. a bude to v souladu s nařízením EU, až náš stát vyplodí k tomu nějaký prováděcí zákon, tak se může stát, že to vše můžete hodit někam, protože to může také být v rozporu s tímto zákonem, nebo nedostačují, nebo naopak spousta věcí zbytečných. Toť moje první zkušenost se školením ke GDPR.
Díky, takže se vlastně neví, co se má dělat... Já nevím, ale úřady chtějí kolikrát při kontrolách vše možné i nemožné. Dokonce jsem slyšela, že při jedné kontrole k uplatnění slevy na manželku si FÚ vyžádal doklad o elektřině, že je tam nárůst elektřiny, že spolu skutečně bydlí. Měli jsme mít v práci školení, to se odvolalo. Takže já vlastně nevím, co mám ohledně mezd a složky zaměstnance řešit jinak.
>>>zakládat RL pro případ kontroly? Zákon o daních z
>>>příjmu
>>>toto vyžaduje, GDRP zase, že to mám jen vidět. Jenže
>>>máme pobočky a chodí tyto věci, které nejsou nutné
>>>originálem, scanem v e-mailu, takže to bude někde na
>>>serverech.
>>>
>>>Případně ty, které máme do platnosti zákona, máme
>>>vyndat ze šanonů?
>>>Díky
>>A co takhle si nechat podepsat zaměstnancem souhlas
>>se
>>zpracováním os.údajů podle nového nařízenío GDPR?
>>Nadále se jedná o legislativní požadavky a pak budete
>>mít
>>souhlas od zaměstnance a myslím, že je vše v pořádku.
>>
>
>Nemusí být, protože i nadbytečný souhlas je průšvih.
>Jestli plníte "právní povinnost", tak naopak souhlas
>mít nesmíte, protože byste uváděla zaměstnance v omyl,
>neboť by si mohl myslet, že souhlas může kdykoliv
>odvolat, což v případě plnění "právní povinnosti" nelze.
>Napadá mě jediné - "ještě větší bordel, než jsme
>doufali". Např. požadujeme po zaměstnanci fotografii pro
>"průkaz zaměstnance" - to je plnění právní povinnosti
>(dle školitele) , tedy souhlas být nesmí, pokud potom
>ovšem (na průkaze je scan fotografie) chci fotografii
>nalepit na "osobní evidenční kartu zaměstnance", tak tady
>ho musím poučit, nechat podepsat souhlas, informovat
>ho.
>Navíc úplně nejlepší poznatek ze školení je ten, že i
>když si teď zaplatíte firmu, která to vše zpracuje,
>prověří, zdokumentuje atd. a bude to v souladu s
>nařízením EU, až náš stát vyplodí k tomu nějaký prováděcí
>zákon, tak se může stát, že to vše můžete hodit někam,
>protože to může také být v rozporu s tímto zákonem, nebo
>nedostačují, nebo naopak spousta věcí zbytečných. Toť
>moje první zkušenost se školením ke GDPR.
Nemáte tak úplně pravdu: podívejte se, které otázky svěřuje GDPR národní legislativě a máte-li hotovo, můžete být v klidu. Na implementaci GDPR byl rok a za tu dobu se mohl každý připravit. Za tu dobu se nechala vymyslet atomová elektrárna.
?
>>>Nadále se jedná o legislativní požadavky a pak
>>>budete
>>>mít
>>>souhlas od zaměstnance a myslím, že je vše v pořádku.
>>>
>>>
>>
>>Nemusí být, protože i nadbytečný souhlas je průšvih.
>>Jestli plníte "právní povinnost", tak naopak souhlas
>>mít nesmíte, protože byste uváděla zaměstnance v
>>omyl,
>>neboť by si mohl myslet, že souhlas může kdykoliv
>>odvolat, což v případě plnění "právní povinnosti"
>>nelze.
>>Napadá mě jediné - "ještě větší bordel, než jsme
>>doufali". Např. požadujeme po zaměstnanci fotografii
>>pro
>>"průkaz zaměstnance" - to je plnění právní povinnosti
>>(dle školitele) , tedy souhlas být nesmí, pokud potom
>>ovšem (na průkaze je scan fotografie) chci fotografii
>>nalepit na "osobní evidenční kartu zaměstnance", tak
>>tady
>>ho musím poučit, nechat podepsat souhlas, informovat
>>ho.
>
>>Navíc úplně nejlepší poznatek ze školení je ten, že i
>>když si teď zaplatíte firmu, která to vše zpracuje,
>>prověří, zdokumentuje atd. a bude to v souladu s
>>nařízením EU, až náš stát vyplodí k tomu nějaký
>>prováděcí
>>zákon, tak se může stát, že to vše můžete hodit
>>někam,
>>protože to může také být v rozporu s tímto zákonem,
>>nebo
>>nedostačují, nebo naopak spousta věcí zbytečných. Toť
>>moje první zkušenost se školením ke GDPR.
>Nemáte tak úplně pravdu: podívejte se, které otázky
>svěřuje GDPR národní legislativě a máte-li hotovo,
>můžete být v klidu. Na implementaci GDPR byl rok a za tu
>dobu se mohl každý připravit. Za tu dobu se nechala
>vymyslet atomová elektrárna.
Já to ale nevydávám za svůj názor, já jen svými slovy (protože úplně přesnou citaci si nepamatuji) převyprávěla to, co nám řekl školitel .
>>>>příjmu
>>>>toto vyžaduje, GDRP zase, že to mám jen vidět. Jenže
>>>>máme pobočky a chodí tyto věci, které nejsou nutné
>>>>originálem, scanem v e-mailu, takže to bude někde na
>>>>serverech.
>>>>
>>>>Případně ty, které máme do platnosti zákona, máme
>>>>vyndat ze šanonů?
>>>>Díky
>>>A co takhle si nechat podepsat zaměstnancem souhlas
>>>se
>>>zpracováním os.údajů podle nového nařízenío GDPR?
>>>Nadále se jedná o legislativní požadavky a pak
>>>budete
>>>mít
>>>souhlas od zaměstnance a myslím, že je vše v pořádku.
>>>
>>>
>>
>>Nemusí být, protože i nadbytečný souhlas je průšvih.
>>Jestli plníte "právní povinnost", tak naopak souhlas
>>mít nesmíte, protože byste uváděla zaměstnance v
>>omyl,
>>neboť by si mohl myslet, že souhlas může kdykoliv
>>odvolat, což v případě plnění "právní povinnosti"
>>nelze.
>
>>Navíc úplně nejlepší poznatek ze školení je ten, že i
>>když si teď zaplatíte firmu, která to vše zpracuje,
>>prověří, zdokumentuje atd. a bude to v souladu s
>>nařízením EU, až náš stát vyplodí k tomu nějaký
>>prováděcí
>>zákon, tak se může stát, že to vše můžete hodit
>>někam,
>>protože to může také být v rozporu s tímto zákonem,
>>nebo
>>nedostačují, nebo naopak spousta věcí zbytečných. Toť
>>moje první zkušenost se školením ke GDPR.
>Nemáte tak úplně pravdu: podívejte se, které otázky
>svěřuje GDPR národní legislativě a máte-li hotovo,
>můžete být v klidu. Na implementaci GDPR byl rok a za tu
>dobu se mohl každý připravit. Za tu dobu se nechala
>vymyslet atomová elektrárna.
VH pokud vy máte ve všem, co se týče implementace GDPR jasno, tak tedy smekám!
Já osobně v řadě otázek jasno nemám a nemůžu říct, že jsem na to "kašlala".
Teď mě ukamenujte :-)
Tak ono může mít kde kdo jasno do doby, než kontrolní orgány, tak jak je u nás zvykem, budou mít názory zcela odlišné. Potom bude zase na soudech, aby rozhodli, kde je je pravda. A při stavu naší justice se zjišťování může táhnout léta. Právníci z MF si také byli jistí, že zajišťováky uplatňují zákonně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 4. 2018 11:07
Prosím, při uplatnění slev na děti, mám nebo nemám zakládat RL pro případ kontroly? Zákon o daních z příjmu toto vyžaduje, GDRP zase, že to mám jen vidět. Jenže máme pobočky a chodí tyto věci, které nejsou nutné originálem, scanem v e-mailu, takže to bude někde na serverech.
Případně ty, které máme do platnosti zákona, máme vyndat ze šanonů?
Díky