Re: Odchod na MD 6 nebo 8 týdnů předem?
Pokud budete před nástupem na MD čerpat dovolenou, pak by bylo lepší nastoupit na MD 6 týdnú před plánovaným porodem, aby vám za r. 2019 vznikl celoroční nárok na dovolenou. Pokud byste nastoupila na MD 8 týdnů před plánovaným porodem, tak byste se nemusela dostat na celoroční nárok dovolené za r. 2019.
Dobrý den, paní Jasná,
a děkuji za odpověď. Pokud bych tedy od 01.09. do 11.09. byla např. na nemocenské, nebo ještě pracovala, tak je to stejná situace?
Má na to tedy vliv jen to, že bych čerpala před nástupem vlastní dovolenou? A v případě nemocenské nebo ještě chození do práce by bylo jedno jestli je to 8 nebo 6 týdnů předem?
Vzhledem k povaze mé práce je lepší odejít na konci měsíce, ale nechci na tom být nějak škodná, tak hledám nejlepší variantu.
Při odchodu na MD dne 12.9.2018 by byl poslední den pobírání PPM 26.3.2019 a to by bylo v roce 2019 odpracováno, jestli jsem dobře počítala podle kalendáře 2019, 61 dnů, což je splnění podmínky pro celoroční nárok na dovolenou za rok 2019. Další podmínkou by bylo požádat o čerpání D před skončením MD tak, aby čerpání bezprostředně navazovalo na ukončení MD, tedy požádat o čerpání D od 27.3.2019.
Ještě třeba někdo překontroluje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 5. 2018 10:13
Dobrý den,
mám termín porodu 07.11.2018. Chtěla bych odejít na mateřskou dovolenou již 8 týdnů předem, což je 12.09. a od začátku září vyčerpat dovolenou na kterou mám do té doby nárok. Takže odchod do 31.08. Včera mi ale známá říkala, ať si pořádně rozmyslím jestli odejít 6 nebo 8 týdnů předem, právě kvůli nároku na dovolenou, abych o ní prý nepřišla. Nerozumím tomu.
Můžete mi prosím poradit, jestli je tedy v mém případě lepší, resp. výhodnější, 6 nebo 8 týdnů předem?
Děkuji a přeji hezký slunečný den :)
Jarka