Daň u studenta

• (neregistrovaný)

31. 5. 2018 12:47

Dobrý den,syn je student na kterého pobírám srážky z daně .
    Od 1.6. začne brigádně pracovat na DPČ.Potřebovala bych poradit jestli má podepisovat "papír na daně"...v tom případě bych já musela zrušit v práci příkaz ke srážkám.....nebo jestli je možná srážková daň 15%....Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 5. 2018 12:55

Maxx (neregistrovaný)

Re: daň u studenta
      Pořád řádně studuje?
      Může být souběh zvýhodnění na dítě a zároveń on může vydělávat a podepsat prohlášení k dani.

• 31. 5. 2018 13:02

.. (neregistrovaný)

>>Dobrý den,syn je student na kterého pobírám srážky z
      >>daně .

Nepobíráte "srážky z daně", ale uplatňujete daňové zvýhodnění na dítě

>>Od 1.6. začne brigádně pracovat na DPČ.Potřebovala
      >>bych poradit jestli má podepisovat "papír na
      >>daně"...v
      >>tom případě bych já musela zrušit v práci příkaz ke
      >>srážkám.....

Pokud bude Váš syn stále studovat, tak až do jeho dovršení věku 26 let (pokud mu nebude přiznán invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně) budete mít při splnění dalších podmínek (např. společně hospodařící domácnost) nárok na uplatnění daňového zvýhodnění na dítě. Jeho "výdělek", který bude mít při svém studiu, Váš nárok neovlivní.

Doporučuji, aby Váš syn u svého nového zaměstnavatele vyplnil a podepsal Prohlášení poplatníka daně a uplatnil slevu na dani. Bylo by škoda, aby ze svého příjmu odváděl "navíc" srážkovou (či zálohovou) daň, pokud nemusí a pokud může uplatnit "svoji" slevu na dani.

nebo jestli je možná srážková daň
      >>15%....Předem děkuji za odpověď.
      >
      >Pořád řádně studuje?
      >Může být souběh zvýhodnění na dítě a zároveń on může
      >vydělávat a podepsat prohlášení k dani.

• 31. 5. 2018 12:57

Líba (neregistrovaný)

Jestli bude pokračovat ve studiu i po prázdninách, máte na daňové zvýhodnění nárok stále. On si podepíše prohlášení poplatníka a uplatní slevu na poplatníka. Bude mít daň zálohovou. Pokud prohlášení nepodepíše a bude mít daň srážkovou, tak ještě může po skončení roku podat daňové přiznání a dostat daň zpátky.

• 31. 5. 2018 13:16

matka (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.Synovi je 16 a je v prvním ročníku střední školy...a brigádu by si chtěl udržet i během dalšího školního roku.
      Vaše odpověď mi hodně pomohla.

• 31. 5. 2018 13:20

Líba (neregistrovaný)

Do 18 let jeho věku uplatníte daňové zvýhodnění, i když studovat nebude.

• 31. 5. 2018 15:41

xJ (neregistrovaný)

Já ještě doplním, že synův podpis prohlášení poplatníka, aby mu nebyla případně srážena žádná daň z jeho mzdy nemá nic společného s tím, že vy si na syna uplatňujete u svého zaměstnavatele zvýhodnění na dítě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).