Re: Zaměstnavatel a dvou.náhrada mzdy
celý vtip je v tom, že vy nesmíte zadržet zaměstnanci mzdu.Takže on vám dal výpověď z důvodu nevyplacení mzdy za srpen - jeho pracovní poměr tím nejenom končí ať se vám to líbí nebo ne, ale ještě má nárok na dvouměsíční odstupné - skončil "z vaší viny", vy jste mu nevyplácel mzdu.
souhlas, není to však odstupné ale náhrada mzdy za dvouměsíční výpovědní lhůtu - platí se z toho soc.i zdr....tato náhrada je vždy u rozvázání pr.poměru z důvodu nevyplacení mzdy....a ukonč.pr.poměru, protože jinak by vám mohl dát normální výpověď a vy by jste jej musel ještě po dobu výpovědní lhůty zaměstnávat...je to na "ochranu zaměstnanců"...
Jen mě tak napadá, jestli urgoval výplatu mzdy. Pokud si nepřišel pro výplatu osobně, tak byste mohl říci, že si on sám mzdu nevyzvedl, což by byla jeho chyba.
můžu zažalovat za úhradu
>>>>>>ušlého zisku.
>>>>>>Děkuji
>>>>>
>>>>>
>>>>>celý vtip je v tom, že vy nesmíte zadržet zaměstnanci
>>>>>mzdu.Takže on vám dal výpověď z důvodu nevyplacení
>>>>>mzdy za srpen - jeho pracovní poměr tím nejenom končí
>>>>>ať
>>>>>se vám to líbí nebo ne, ale ještě má nárok na
>>>>>dvouměsíční odstupné - skončil "z vaší viny", vy jste
>>>>>mu
>>>>>nevyplácel mzdu.
>>>>
>>>>souhlas, není to však odstupné ale náhrada mzdy za
>>>>dvouměsíční výpovědní lhůtu - platí se z toho soc.i
>>>>zdr....tato náhrada je vždy u rozvázání pr.poměru z
>>>>důvodu
>>>>nevyplacení mzdy....a ukonč.pr.poměru, protože jinak
>>>>by vám mohl dát normální výpověď a vy by jste jej
>>>>musel
>>>>ještě po dobu výpovědní lhůty zaměstnávat...je to na
>>>>"ochranu zaměstnanců"...
>>>
>>>Jen mě tak napadá, jestli urgoval výplatu mzdy. Pokud
>>>si nepřišel pro výplatu osobně, tak byste mohl říci,
>>>že si on sám mzdu nevyzvedl, což by byla jeho chyba.
>>
>>Nebyla, protože pokud si ji z-nec nevyzvedne, má
>>z-tel
>>povinnost ji nejpozději druhý den po termínu výplaty
>>poslat.
>
>Ano, ale jen pokud se nemůže k výplatě mzdy dostavit z
>vážných důvodů, a jelikož v práci od 1.9. nebyl, tak
>by ta možnost mohla být.
A navíc, pokud nepřišel do zaměstnání bez omluvy, tak bych využila okamžité zrušení pracovního poměru. A to klidně k 1.9. Nárok na výplatu za srpen samozřejmě má. Otázka je, jestli Vám nevznikla škoda s tím, že se nedostavil do práce, chtělo by to nějakou kalkulaci a v tom případě byste mu mohl něco srazit z té srpnové výplaty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 11. 2005 12:04
Zaměstnanec chtěl rozvázat pracovní poměr dohodou k 31.8.2005 to jsem mu neumožnil. Od 1.9.2005 nenastoupil do práce. Do 15.10.2005 jsem mu nevyplatil mzdu za 8/2005 říkal jsem si že jeho mzda poslouží na úhradu ušlého zisku. Napsal jsem mu dopis že zvlášt hrubě porušuje kázen. Dne 1.10.2005 doručil neschopenku nemoc od 1.10.2005 do 15.10.2005 byl na neschopence tu mu také odmítám proplatit také bude sloužit na uhradu ušlého zisku. Dne 16.10.2005 dal výpověd dle §54. Požaduje po mě jakousi 2měsíční náhradu mzdy ale vždyt nepracoval má na ni nárok. Musím mu vyplatit i zbytek mzdy a nem. dávky nemohu si je ponechat na uhradu ušlého zisku. Jak dlouho po ukončení poměru ho můžu zažalovat za úhradu ušlého zisku.
Děkuji