Re: Těhotenství ve výpovědní nebo zkuš.
Když dáte výpověď a ještě jako zaměstnaná otěhotníte, pak přesto poměr skončí v den, kdy skončit měl. Ale přijde v úvahu ochranná lhůta, když nebudete mít jiné zaměstnání (pozor, ochranná lhůta je jen když poměr skončí v době těhotenství). Tzn. že když první den pobírání PPM (peněžité pomoci v mateřství) spadne do doby 180 kal. dnů ode dne skončení poměru a zároveň když nasčítáte aspoň 270 kal dnů pojištění ve dvou letech před začátkem PPM, budete mít nárok na PPM na základě výdělků z tohoto ukončeného poměru.
Přičemž začátek PPM si můžete zvolit v rozmezí 56 až 42 kal. dnů před pravděpodobným dnem porodu, dle určení lékaře.
Když ale nastoupíte jinam, budete těhotná a dostanete zrušení ve zkušební době, pak také poměr skončí a ochranná lhůta bude jen tak dlouhá, jak dlouho trvalo to nové zaměstnání.
Na PPM byste po skončení zaměstnání měla nárok v případě, že bude PP končit už v době těhotenství. "Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění;"
Ve zkušební době se s vámi může (ale nemusí) zaměstnavatel rozloučit, až zjistí, že jste těhotná. V takovém případě je ochranná lhůta jen tolik dnů, kolik dnů trvalo zaměstnání.
Moc vám oběma děkuji. Uvidíme jak to se mnou dopadne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
25. 6. 2018 19:09
Dobrý den, Předem se omlouvám, jestli sem tento dotaz nepatří, ale kamarádka mi poradila, abych zkusila napsat sem.
10 let pracuji ve firmě jako nákupčí a poslední rok má firma finanční problémy - výplaty chodí s velkým zpožděním, neplatí se dodavatelům, takže mám problém s nakupováním, když se dodavatelům neplatí, kolegové jsou nervózní. Jsem z toho už opravdu vynervovaná a uvažuji o tom, že podám výpověď. je to však ještě jedna věc - už je mi hodně přes 30 let a s manželem usilujeme o miminko. Bohužel se to zatím nějak nedaří.
Co když bych podala výpověď a ve výpovědní době otěhotněla? Nebo si našla práci a otěhotněla ve zkušební době? Měla bych vůbec nárok ma mateřskou?
Moc děkuji za případné rady.