Zdravotní pojištění za 1 den

• (neregistrovaný)

11. 7. 2018 19:02

dobrý den, zaměstnankyně byla nemocná od 1.6. do 29.6., za 30.6. si musí zaplatit zdrav.pojištění, nebyla nemocensky pojištěna celý měsíc, OK. Ale platí si jen 4,5% a z-tel 9% nebo ona sama celých 13,5%?
    Asi ta první varianta ...?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 7. 2018 19:12

xJ (neregistrovaný)

Re: zdravotní pojištění za 1 den
      Ona celých 13,5%.

Zákon č. 592/1992 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění

§ 3
      odst.10) Pokud je vyměřovací základ zaměstnance nižší než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, je povinen doplatit pojistné podle předchozí věty prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci.
      Pokud je vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně organizace, je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.

• 11. 7. 2018 19:24

bet (neregistrovaný)

Děkuji, paní xJ, domnívala jsem se, že jen při absenci musí uhradit celých 13,5. Takže i tak. Hezký zbytek dne!

• 11. 7. 2018 19:45

xJ (neregistrovaný)

Nemáte zač, ale ani při absenci už se nedoplácí zdravotní pojištění, pokud je vyměřovací základ větší než minimální. Tak že kdyby byla např. absence 5 pracovních dnů v měsíci, ale vyměřovací základ byl alespoň 12.200,- tak se ZP nedoplácí.

• 11. 7. 2018 19:56

bet (neregistrovaný)

jj, to ano, já to myslela jako příklad, kdy ona je povinna zaplatit celých 13,5%, dál jsem to nerozváděla. Ale děkuji za připomínku! Hezký večer :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).