Re: zdanění škody z pojišťovny
*** Domnívám se, že ne. Z §4 odst.1/d jsou vyňaty a tyto příjmy (náhrada za ztrátu příjmu) jsou nově zařazeny pod §10/1/k, kde by měla být zvláštní srážka daně 15%. Nevím ale, zda tuto srážku není povinna srazit a odvést pojišťovna. Počkejte si ale ještě na ostatní - vůbec si tím vším nejsem jistá ***
Neuvědomila jsem si, že jde o náhradu za ztrátu na výdělku... (a že to zákon rozlišuje).
Teď bych ale řekla, že se to vztahuje na "budoucí" nároky (viz dle poznámky - §44 zákona o pojistné smlouvě) a ne na tento jednorázový, ale mate mě, že v §4 už je jen "kromě plateb přijatých náhradou za ztrátu příjmu" bez slova "budoucí". Takže to možná nebude ani srážková daň 15%, je to možné?
---
Teda paní bdm já se k Vám ( hlavou – správným směrem ) a k Vašemu názoru přikloním. Máme oba sice jednu drobnou vadu – neznáme poj. Smlouvu a podstatný dodatek při plnění, „že je úplné a konečné“ i kdyby mu v budoucnu měla noha upadnout, ale snad to tam bude.
A že srážku měla provézt pojišťovna je nabíledni.
---
To by v dopise nebylo napsáno, že se jedná o částku před zdaněním. Řekla jsem zaměstnanci, ať si nejprve zkontroluje ve výpisu, kolik mu vlastně přijde peněz a pokud skutečně nebudou zdaněny, budeme to řešit dál. Na FÚ paní nevěděla, že prý není daňový poradce a jen kontroluje přiznání (zajímalo by mne jak). V pojišťovně také nevědí. Pokud pojišťovna vyplácí náhradu za ztrátu na výdělku z pracovního úrazu a je vyšší než 5 tis., odvede zálohu na daň. Zaměstnanec si potom musí podat přiznání A a příjmy spadají pod § 6. Ale jakým způsobem se chová náhrada za ztrátu na výdělku pro nepracovní úraz z pojistky jiné osoby opravdu nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2005 12:21
Zaměstnanec utrpěl nepracovní úraz. Zlomil si kotník na neuklizeném chodníku. Požádal pojišťovnu o výplatu ušlé mzdy z odpovědnostní pojistky majitele domu. Pojišťovna zaslala dopis s tím, že částku zasílá na účet a poškozený si má sám provést zdanění příjmu. Podá si tedy zaměstnanec sám přiznání a příjem bude pod § 6 nebo § 10 ? Děkuji