Hlášení slovenských zaměstnanců k VZP

• (neregistrovaný)

2. 12. 2005 9:10

Prosím, na začátku roku jsme přijali několik zaměstnanců a kdesi jsem zjistila, že zdravotní pojišťovnu nelze vybrat libovolnou, ale pouze VZP. Slováci nejsou spokojeni, chtěli by přestoupit k jiné. Nemáte o tom někdo povědomí? (Vůbec netuším, kde jsem zjistila, že lze pouze k VZP - byl-li by nějaký odkázek, bylo by to prima.)
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 12. 2005 9:44

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Hlášení slovenských zaměstnanců k VZ
      Odkázek nemám, ale cizince rozvněž přihlašuji pouze k VZP. Oni totiž nemají žádnou kartičku jiné zdravotní pojišťovny - nikde jinde se sami nepřihlásili. Tak leda VZP. Nemá naše rodné číslo. VZP mu přidělí nějaké svoje divné číslo a vydá plastikovou průkazku, kterou jí musíte po skončení PP vrátit.

• 2. 12. 2005 10:18

Lena (neregistrovaný)

Re: Hlášení slovenských zaměstnanců k VZ
      Teď jsem si to zjišťovala i kvúli sobě.
      Můžete ho přihlásit kamkoliv, pokud ho ta pojišťvna přijme, asi by bylo dobrý zavolat přímo na tu pojišťovnu, kam Ti Slováci chtějí.

• 2. 12. 2005 10:40

DanaS (neregistrovaný)

Re: Už jsem to zjistila
      Díky, už jsem to zjistila, lze je přihlásit i k jiným ZP. A tady je poznatek a informace - třeba se to bude někomu hodit. Od ledna máme zaměstnaných 5 Slováků, kteří jsou nešťastní, protože je nechtějí nikde ošetřit - nemají totiž formulář E 106, který vydává ZP, pokud splňují alespoň jednu z podmínek - buď mají trvalý pobyt na území ČR nebo jsou tzv. pendleři, tzn. pravidelně se vraceji do místa trvalého bydliště. S tímto potvrzením je teprve může lékař ošetřit rovnocenně jak na Slovensku, tak u nás. Oni, přestože jsou pendleři, tuto E 106 nezískali (napochodovali do VZP, kde podstoupili asi půlhodinový výslech, aby jim nakonec bylo sděleno, že onu E 106 nedostanou - bezdůvodně, tu prý dávají tak jednomu člověku ze sta).
      Právě jsem volala na OZP, kam je jdu od ledna přehlásit a k té E 106 - stačí prý napsat žádost o ni a čestně prohlásit, že jsou pendleři a bude jim bez problému vydána.
      Spoustu věcí nechápu, ale nad tímto mi zůstává rozum stát.

• 2. 12. 2005 10:49

Lena (neregistrovaný)

Re: Už jsem to zjistila
      Jinak stačí, má-li lékař uzavřenu smlouvu s pojišťovnami o tzv. smluvních pojištěncích.
      Ale je to fakt, že můj rozum-mám pocit- už stojí několik let...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).