Re: Půjčka zaměstnance
No to je drzost...
Nevím proč bych měla zaměstnanci poskytovat v podstatě účetní informace o tom kolik provolám a jestli za něj platím sociální pojištění. Tuto informaci jemu jako zaměstnanci neposkytne ani telefonní společnost ani sociálka.
Bance by mělo stačit potvrzení o příjmech, které si může sama prověřit a další doklady, které se ale týkají zaměstnance jako potencionálního dlužníka a ne Vás jako zaměstnavatele. Potvrdila bych mu příjmy a konec tečka, maximálně bych mu k tomu dala potvrzenou kopii přihlášky na SSZ, že je skutečně přihlášen.
No teda koukám!! Zřejmě se nebude jednat o bankovní ústav, ale o nějakou společnost, která vydělává na půjčkách. Banka dle mého,by si toto vyžadovat nedovolila. Opravdu se jedná o banku?? Zajímalo by mě to. Díky. Jinak já bych soukromé informace o firmě v žádném případě neposkytovala.Už z principu. Dejte potvrzení o příjmech a tečka!
Já už jsem se s tím požadavkem na fakturu od telefonu setkala. Teď si nemůžu vzpomenout, co to bylo za splátkovou společnost, na moji námitku, že ji po tom nic není mi odpověděli, že nechtějí vidět fakturaci peněz, ale chtějí si ověřit, že ta ta firma má takový telefon, aby si mohli zpětně ověřit, že to potvrzení o příjmech ten pracovník nezfašoval a že mu to skutečně vystavovala ta firma. Tak jsem jim řekla, ať si najdou telefon na www.stránkách nebo ve Zlatých stránkách a ať mně zavolají a hotovo.
Ovšem o potvrzení pro splátkovou společnost, že firma platí pojistné, slyším poprvé a po tom jim fakt nic není. Zřejmě se chtějí ujistit, že firma je solidní a že předpoklad, že ten zaměstnanec brzy neskončí. Ale to jim stejně nezaručí nikdo a nic takového bych jim ani nepotvrdila.
Zaměstnanci si naberou půjček, pak to nesplácí a vy jim to musíte srážet a odesílat a když to odešlete opožděně, tak jim naskočí ještě větší penále a zaměstnanci pak hudrují, že za to jejich penále můžete Vy.... už aby ten nesmyslný § zmizel. Ať se o své soukromé věci starají sami.
Tak to je binec. Osvědčil se těm půjčujícím společnostem, ale zaměstnavatelům se rozhodně neosvědčil. Je obtěžující a obtěžuje čím dál víc, protože lidi si berou čím dál víc půjček. Ještě beru, když tady mám příkaz od soudu na exekuci. Ale aby si zaměstnanec a ta společnost spolu smluvili, že to bude srážet ten zaměstnavatel a ten je pak povinen této jejich smlouvě vyhovět,to je skutečně neslýchaná drzost. A pak aby zaměstnavatel odpovídal za srážení a odesílání splátky na soukromou půjčku, přestože není účastníkem smlouvy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 12. 2005 10:27
Zaměstnanec si vyřizuje soukromou půjčku a přišel za námi, že společnost (nebo banka?) po něm požaduje kopii faktury za FIREMNÍ pevný telefon a doklad, že FIRMA platí sociální pojištění. Já mu žádný doklady nechci dát, protože dle mého názoru do toho bance nic není a musí se spokojit s potvrzením o příjmech zaměstnance a jeho výplatními páskami. Manžel ale chce být vstřícný a zaměstnanci doklady poskytnout. Moje neochota poskytnout doklady pramení z nedůvěry v zaměstnance, na jednu stranu je to výborný pracant, na straně druhé existuje (neprokazatelné, leč důvodné) podezření, že nás okradl. Zajímalo by mne, jestli tyhle dva doklady při půjčkách bývají po zaměstnancích běžně žádány a nemusím mít obavy je poskytnou, nemáte zkušenost? Děkuji za váš názor