DPH a nájem mov.majetku

• (neregistrovaný)

4. 12. 2005 10:29

Prosím o radu,nejsem si jistá, neboť jsem se s tím nikdy nesetkala. Máme kadeřnický salon a od 1.12.2005 jsme plátci DPH. V tomto salonu pronajímáme křesla jiným kadeřnicím-OSVČ. Bude se příjem za tento pronájem zapisovat do ř. 530 DP a bude mít tedy vliv na krátící koeficient. Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 12. 2005 14:25

Anonymní (neregistrovaný)

Re: DPH a nájem mov.majetku
      Pronajímáte křesla nebo část nemovitosti? Pokud křesla, pak pronájem bude zdaněn DPH 19 % a krátící koef. samozřejmě nebude ovlivňovat. Pokud budete pronajímat (a to se nabízí) i část prostoru, pak záleží, zda nájemník je plátce DPH nebo ne. Je kadeřnický salon ve vašem vlastnictví? Pokud ne, máte souhlas vlastníka s podnájmem? Co energie, vodné, teplo - budete od dodavatelů dostávat FA vy nebo vám bude přeúčtováno vlastníkem a pak vy budete poměrnou část přeúčtovávat podnájemníkům? Nelze tedy odpovědět jednoznačně. Proto uvěďte další podrobnosti.

• 5. 12. 2005 8:59

Pronajímáme křesla - takhle zní i smlouva s těmito kadeřnicemi. Jinak se pohybují po celém salonu. Nevím, kde bych našla vysvětlení, co se myslí část prostoru. Ve smlouvě ale je pronájem kadeřnického křesla. Souhlas öd vlastníka nemovitosti nemáme, neboť to prý není na křeslo nutné,ale ví o tom a není problém jej případně získat písemně.Energie u těchto kadeřnic dosud byly hrazeny v ceně nájemného.
      Teplo si hradíme sami - faktury chodí k nám. El.energií a odpad hradíme vlastníku nemovitosti. Děkuji za váš čas.

• 5. 12. 2005 19:49

>>>>Prosím o radu,nejsem si jistá, neboť jsem se s tím
      >>>>nikdy nesetkala. Máme kadeřnický salon a od 1.12.2005
      >>>>jsme plátci DPH. V tomto salonu pronajímáme křesla
      >>>>jiným
      >>>>kadeřnicím-OSVČ. Bude se příjem za tento pronájem
      >>>>zapisovat do ř. 530 DP a bude mít tedy vliv na
      >>>>krátící
      >>>>koeficient. Děkuji moc
      .
      >
      >Ještě dovětek - kadeřnice nejsou plátci DPH
      Pokud jde o pronájem křesel, tak budete fakturovat s DPH 19 %. Souhlas vlastníka nemovitosti k pronájmu křesel nepotřebujete.
      El. energii by jste měli přeúčtovat až na základě vámi obdrženého vyúčtování od vlastníka nemovitosti. Neměl by být součástí nájmu.
      Nájem nemovitosti, odvoz odpadu, vodné, teplo hradíte vy, ale užívají i nájemci křesel. Já bych se obávala toho, že FÚ vyloučí část těchto nákladů z vašeho účetnictví, jelikož nebylo použito pouze pro vaši potřebu. Nevím, jak v takových případech postupuje FÚ u vás. Již jsem se setkala s tím, že v nájemní smlouvě měli v částce nájmu zahrnuty tyto služby a el.energii jako poplatky za služby související s nájmem, a přesto, že tento postup není správný, FÚ toto nenapadal.
      Já bych si tedy do smlouvy o pronájmu křesel uvedla alespoň, že součástí nájemného jsou i platby za tyto služby s tím, že při zvýšení cen o XY % za tyto služby, bude vystaven dodatek nájemní smlouvy s tím, že nájemce se zavazuje takový dodatek smlouvy podepsat. Jelikož nájem křesel podléhá DPH a je jedno, zda pronajímáte plátci či neplátci DPH, pak do žádného krátícího koeficientu nebude nájemné vstupovat. Koeficient by vás zajímal pouze v případě, že by jste pronajímali nemovitost neplátci.

• 5. 12. 2005 20:32

bdm (neregistrovaný)

*** Já to tedy nechci zlehčovat ale mám pocit, že pokud byste u pronájmu křesla účtovali i el. energii, tak by se muselo jednat o elektrické křeslo :-)) Nějak se mi nepozdává pronajímat jen křesla ***

• 5. 12. 2005 21:13

Re: DPH a nájem mov.majetku-kadeř.křeslo
      Nezdá se mi pronájem křesla
      No to právě ani mně, proto jsem uvedla, že používají i společné prostory, jako šatny, WC, barvící zázemí apod. Chtěla bych proto vědět, zda nejde náhodou o podnájem nebyt.prostor. Upřímně řečeno, moc se mi do krátícího koef. nechce. Ale pokud nebude zbytí...:-((((V zákoně o DPH jsem o tomto nic nenašla, jen § 5 a §§ k osvob.plnění.Děkuji i za zmínku o tom, že energie by neměly být součástí nájmu. Je fakt, že ve smlouvě je přesně vypsáno, z čeho se nájemné skládá, ale není u těchto služeb uvedená částka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).