Re: podílové vlastnictví
U podílových spoluvlastníků rozhoduje většina, máte-li podíly stejné, tak buď dohoda, nebo soud. To platí i pro pronajmutí i jen části společné věci; je-li pronájem za úplatu, máte nárok na svůj podíl z nájmu. Doporučuje se uzavřít Dohodou o užívání společné věci a v ní vyřešit společné hospodaření s věcí (opravy, pronájem) a pravidla užívání společné věci (kdo výlučně kterou její část a jak společné části). Nevlastníte totiž polovinu, takže pokud nedojde k reálnému rozdělení společné věci, neplatí "já si mohu ve své polovině dělat co chci...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 12. 2005 23:39
Dobrý den.Měl bych několik otázek.Mám e dům v podílovém vlastnictví a soused si nastěhoval do části domu podnájemníky.Já si myslím,že by se měl se mnou alespoň domluvit a mít můj souhlas,protože jeho podnájemníci používají i mé společné prostory a společnou studnu.Existuje nějaký paragraf,kde jsou tyto vztahypřesně definovány.Děkuji za odpověď.