Re: Půjčka (úvěr) společníka firmě
*** Pokusím se odpovědět alespoň na část: pokud je úrok nižší (než těch 140%), pak správce daně u věřitele v těchto případech neupravuje (nedodaňuje). A úvěr nebo půjčka - má to nějaké odlišnosti - pokud se půjčí peníze a dělá smlouva, pak smlouva o půjčce. U úvěru se jedná o jakýsi příslib peněz a možnost čerpání ***
Daňově uznatelný úrok u půjčky - 140% diskontní sazby
Daňově uznatelný úrok u úvěru - obvyklé úroky požadované bankou v místě sídla firmy. Těch 4,5% o kterých píšete, se mi zdá trochu moc. Např. Živnobanka má u úvěru na 3 měsíce sazbu 2,8 (jde o "již od..."). Pozor na podkapitalizaci.
Pane Vladimíre, děkuji za odpověď, dlouho jsem tu nebyl, ale doufal jsem, že tu ještě jsou "staří dobří rádci".
Co se týká sazby: 2,8% - to mi přijde jako nejnižší možná úroveň, na kterou běžná společnost nedosáhne, na webu (hl. stránka) se chlubí bussiness úvěrem od 3,8%. Jak jsem uvedl, my máme možnost čerpat kontokorent nebo krátkodobý úvěr se sazbou cca 4,5-5,0% (s tím ale souvisí další poplatky - schválení žádosti, vedení úvěrového účtu, u kontokorentu se platí rezervace zdrojů...). Ještě si to nechám projít hlavou, jakou sazbu použít, hlavní je, že už vím, že nesmí jít o půjčku ale o úvěr.
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>společník a jediný vlastník poskytne krátkodobou
>>>>bezúčelovou půjčku. Zajímá mě, zda obhájíme úrok 3,5%
>>>>jako
>>>>daňově uznatelný, popř. jak vysoký úvěr doporučujete
>>>>-
>>>>pokud tedy vůbec doporučujete vyšší úrok než 140%
>>>>diskontní sazby ČNB.
>>>>Odhaduji, že úrok od banky by byl cca 4,5% (odpovídá
>>>>údajům z ČNB), za podobný úrok máme možnost využít
>>>>kontokorent na běžném účtu. Sazbu 3,5% tedy považuji
>>>>za
>>>>nižší než obvyklou.
>>>>V průběhu roku jsme navýšili základní jmění na 1
>>>>mil.,
>>>>očekáváme zisk cca 3 mil. (k 31.12.2003 bylo základní
>>>>jmění 0,5 mil a vlastní kapitál byl 3 mil.)
>>>>Prosím o Váš názor a případně i o radu, jaký úrok
>>>>byste považovali za obhajitelný a jak ho doložit.
>>>>Dál mě zajímá, zda na úrok vyšší než 140% diskontní
>>>>sazby ČNB má být uzavřena smlouva o půjčce nebo o
>>>>úvěru.
>>>>Předem moc děkuji - v předchozím dotazech jsem
>>>>nenašel
>>>>pro mě jasnou odpoveď.
>>>
>>Daňově uznatelný úrok u půjčky - 140% diskontní sazby
Není-li uspokojivě doložena částka jiná (vyšší) - což by se jistě doložit dalo.
>>Daňově uznatelný úrok u úvěru - obvyklé úroky
>>požadované bankou v místě sídla firmy. Těch 4,5% o
>>kterých
>>píšete, se mi zdá trochu moc. Např. Živnobanka má u
>>úvěru
>>na 3 měsíce sazbu 2,8 (jde o "již od..."). Pozor na
>>podkapitalizaci.
.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 12. 2005 19:48
Dobrý den,
společník a jediný vlastník poskytne krátkodobou bezúčelovou půjčku. Zajímá mě, zda obhájíme úrok 3,5% jako daňově uznatelný, popř. jak vysoký úvěr doporučujete - pokud tedy vůbec doporučujete vyšší úrok než 140% diskontní sazby ČNB.
Odhaduji, že úrok od banky by byl cca 4,5% (odpovídá údajům z ČNB), za podobný úrok máme možnost využít kontokorent na běžném účtu. Sazbu 3,5% tedy považuji za nižší než obvyklou.
V průběhu roku jsme navýšili základní jmění na 1 mil., očekáváme zisk cca 3 mil. (k 31.12.2003 bylo základní jmění 0,5 mil a vlastní kapitál byl 3 mil.)
Prosím o Váš názor a případně i o radu, jaký úrok byste považovali za obhajitelný a jak ho doložit.
Dál mě zajímá, zda na úrok vyšší než 140% diskontní sazby ČNB má být uzavřena smlouva o půjčce nebo o úvěru.
Předem moc děkuji - v předchozím dotazech jsem nenašel pro mě jasnou odpoveď.