Re: Faktura na syna
Ja jsem to pochopila tak, ze pani za svoje provedene prace vystavi fakturu jmenem syna (jakoze je provedl on), aby se ona vyhnula placeni dani.
Tady je vsechno spatne spatne - formulace dotazu i puvodni myslenka.
Re: "Faktura" od syna_osvobozeni § 10 ..
OT. Sama bych něco podobného neriskovala ani náhodou a na snížení svých podnikatelských výdajů tím, že bych na své dítě napsala výplatu něčeho jako "příjmy z příležitostných činností" dle paragrafu 10 ZDP bych ani nepomyslela.
Buď by moje dítě mělo živnostenský list na dané sluzby a pak by mi za provedené práce fakturovalo jako jinému odběrateli, nebo bych s ním uzavřela dohodu o provedení práce dle Zákoníku práce. Druhá varianta by byla, co se povinnosti okolo zaměstnanců týká pracnější, ale moje dítě by nemuselo plnit povinnosti OSVČ (živnostenský úřad, FU, ČSSZ, ZP,..) a hlavně bych ho nevystavila riziku "podnikání načerno" a s tím spojenými problémy.
Třetí varianta je, že v podstatě již došlo k tomu, že Vás syn je již členem rodiny, zúčastněným na provozu rodinného závodu - a pak by jeho příjmy byly posuzovány podle § 13 ZDP (u Vás by to u výdajů platilo obdobně). A opět - syn by si měl plnit včas povinnosti jako OSVČ na ZP a ČSSZ.
Řešíte "jen" daně, ale musíte to řešit celé komplexně. Když už tedy chcete mít svému dítěti vyplacené peníze v daňově uznatelných výdajích.
Re: Faktura na syna
Třeba bylo legální, jenom se ta Dohoda o provedení práce někam zatoulala. Jestli bylo do 10.000,- měsíčně, tak kdo to zjistí? Pokud nemá jiné zaměstnance, tak asi bude podaná pozdě přihláška k dani ze závislé činnosti. Nebo ke srážkové dani, a ta bude pozdě odvedená. To všechno záleží na ostatních okolnostech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 11. 2018 18:46
Můžu vystavit fakturu do 30 tisíc na syna studenta (18let) na pomocné práce aniž by to on musel danit?