Re: ještě prosím upřesnit
Omlouvám se, ale není mi to zcela jasné. Jedná se mi o čtvrtý rok, kdy mám ještě zůstatkovou hodnotu, protože dříve se odepisovalo čtyři roky, teď od 2005 se toto odepisuje 3 roky. Takže jak mám postupovat v tomto čtvrtém roce? Stejné procento (jedná se o rovnoměrný odpis) jako by bylo pro třetí rok?
Příklad: DHM pořízen v roce 2002 se vstupní cenou 80000,00 Kč, OS 1 = 4 roky, odpisování rovnoměrné.
rok 2002 odpis 14,2 % = 11360,00 Kč
rok 2003 odpis 28,6 % = 22880,00 Kč
rok 2004 odpis 28,6 % = 22880,00 Kč
Zůstatková cena k 31.12.2004 = 22880,00 Kč
rok 2005 odpis 40 % = 32000,00 Kč, ale uplatnit lze pouze do výše ZC k 31.12.2004 a ta činí 22880,00 Kč. V roce 2005 tedy uplatníte odpis ve výši 22880,00 Kč.
Ten předchozí komentář jsem nepochopila...
Ve třetím roce (letos) budete odepisovat dle aktuálního znění zákona (částka odepisovaná bude vyšší než dle předchozího znění zákona), ve čtvrtém roce pak zbytek, který bude menší než by bylo dříve, ale vše odepsat v tomto třetím roce nemůžete. Najděte si ten §, aktuální odpisové sazby a zkuste si to propočítat a porovnat s tím dle původního odpisového plánu (ale nejsem si jista, jestli není nutné dodržet ten původní odpisový plán dle starého znění zákona, ale domnívám se, že ne, ale nenašla jsem odkaz, z logiky věci však vyplývá možnost postupovat dle aktuálního znění).
Re: děkuji všem za rady
Dobrý den, zrovna jsem začala řešit podobný problém. Jestli jsem to dobře pochopila, tak se mám řídit podle nového zákona, kde je rozdělena odpisová skupina na 1 + 1a. Tím pádem budu používat jiné koeficienty a jelikož mě zbyde po 3 roce zůstatková cena, doodepíšu ho ve 4 roce. Je to tak?
Šárka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 12. 2005 10:06
Prosím, jak řešíte letošní daňový odpis u majetku v 1.odp.skupině, u kterého byl letošní rok poslední (čtvrtý) pro odpis podle dřívějšího odpisování, ale od 1.1.05 má být odpisován pouze 3 roky? Mohu jednoduše teď ve čtvrtém roce daňově odepsat zbytek? Nějak to nemohu nikde najít.
Předem moc děkuji za odpovědi.