Prosím Maxx - penzijní připojištění

• (neregistrovaný)

17. 12. 2018 16:51

Dobrý den, moc prosím o radu. Mám asi půl roku uzevřené dodatkové penzijní připojištění, zaměstnavatel mi tam posílá určitou částku, chce mi jí nyní navýšit (do 50 tisíc měsíčně), chtěla jsem se zeptat, jelikož toto penzijko nemám uzavřené kvůli příspěvkům od státu atp., nepočítám s žádnou finanční pomocí, spíš ho mám kvůli dalšímu přijmu od zaměstnavatele, když bych ho ukončila a vybrala např. po 2 letech, zaplatí z toho daň z příjmu 15% a nebo ještě něco dalšího?
    Dříve není možné ho ukončít, ani při ukončení zaměstnání?
    Děkuji moc
    J,

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 12. 2018 9:18

Maxx (neregistrovaný)

Re: Prosím Maxx - penzijní připojištění
      A jde to vůbec ukončit?

50 tis/měsíčně - to je překlep?

zákon o daních z příjmů
      §6/9/p

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586#p6

• 18. 12. 2018 12:48

J, (neregistrovaný)

Re: Prosím Maxx - penzijní připojištění
      Děkuji, ano byl to překlep do 50 tisíc ročně. Podle mě, to právě jde ukončit pod dvou letech, odvedu pouze 15% daň z příspěvku zaměstnavatele, od státu nedostanu nic, a pokud se jsem daňový odpočet neuplatňovala v daňovém přiznání v předchozích letech, taky nemusím nic podávat a vracet, co myslíte, chápu to správně?
      Díky
      J,

• 18. 12. 2018 13:03

Maxx (neregistrovaný)

Re: penzijní připojištění - zrušení
      Neumím odpovědět.

Zákon je postupně zpřísňován, aby nešlo takto obcházet sociální a zdravotní z mezd přes příspěvky na životní pojištění. Takže se mi nezdá, že na životní pojištění je zákonem myšleno (= nesmí být možnost ho rušit, jinak nemůže zaměstnavatel přispívat) a na doplňkové penzijní by zákonodárci zapomněli?

Pečlivě si pročtěte uvedený §, třeba tam nadjete odpověď.
      A také prostudujte podmínky uzavřeného pojištění. Já s tím nemám zkušenost, nikdy jsem žádné podmínky k tomu nestudovala.

A ještě - píšete, že tam přispívá pouze zaměstnavatel, pak si Vy nemůžete nic odečítat z daní. Nedáváte tam sama peníze.

• 18. 12. 2018 13:23

J, (neregistrovaný)

Nemá ještě někdo zkušenost?
      Děkuji, Maxxi, no opravdu je to tak. Do 50 tisíc ročně neodvádíte SP, ZP, zrušit dopl. penz.připjištění jde, zaplatí se DZP 15% a pokud tam byl státní příspěvek, musí se vrátit, pokud bylo uplatněno daňové zvýhodnění, tak zpátky dodanit, fakt to tak vidím?
      Nemá ještě třeba někdo jiný zkušenost?
      Moc děkuji
      J,

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).