Náklad r.2005 ANO či NE?

• (neregistrovaný)

8. 12. 2005 21:56

Dobrý den,
    prosím o pomoc. Převzala jsem podvojné účetnictví a zpětně kontroluji celý rok. Zjistila jsem, že v daňových nákladech letošního roku je faktura od Telecomu za období 12/04 (DZP 12/2004) a uplatněná DPH na vstupu a od Eurotelu za období 7.12.04-6.1.05 (DZP 1/05) a také uplatněná DPH. Podnikatel nikdy netvořil dohadné položky a domnívám se, že do r. 2004 dal faktury za období 12/03 a 7.12.03-6.1.04. a uplatnil DPH (což v té době ještě před novelou platnou od 1.5.04 nebyl problém.) Já jsem zvyklá dělat dohadné položky na všechno a na co nemám dohadnou pol., to dávám na nedaňové výdaje. Nerada bych tohoto klienta poškodila a teď nevím, zda je možné nechat to v daň. nákl. r. 2005, když vlastně ve stejném duchu takto účtoval rok co rok. Nedalo by se to takto eventuálně zdůvodnit i před FÚ? Akorát si myslím, že na DPH z faktury od Telecomu by mělo být dodatečné přiznání za 4.Q.2004 nebo si ho nenárokovat vůbec. U Eurotelu není problém, tak je zdanitelné plnění 1/05.
    Předem děkuji za rady.
    P.S.: Když by byla směrnice na dohadné položky, že se třeba tvoří až od částky 2.000,- Kč (popř. antidatovaná) je možné potom vše do výše 2.000,- Kč týkající se minulých let účtovat do daňových nákladů aktuálního roku?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).