Daňové přiznání - dědické řízení

• (neregistrovaný)

22. 1. 2019 14:12

Dobrý den,
    prosím o radu. V roce 2018 se přišlo na to, že existuje kousek pole, který byl v katastru nemovitostí veden na vlastníka - prababičku, která již dávno nežije. Museli jsme tak požádat o znovuotevření dědického řízení a v prosinci se rozhodlo o tom, že pozemek bude připsán mně. Jedná se o pozemek nepatrné hodnoty (v řádech stokorun). Musím, prosím, podávat přiznání k dani z nemovitosti za minulý rok (když se jedná o pozemek)?
    Předem díky za info!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2019 15:30

.. (neregistrovaný)

Re: Daňové přiznání - dědické řízení
      Nyní se do 31.1.2019 podávají Přiznání k dani z nemovitých věcí podle stavu k 1.1.2019.

Ptáte se skutečně na podání DAP podle stavu k 1.1.2018?

• 28. 1. 2019 13:13

adap (neregistrovaný)

Jedná se o pozemek, který je ve vlastnictví od prosince 2018. To znamená, že byl získán v roce 2018, podle mě by se mělo podat daňové přiznání - jak jinak by FÚ přišel na to, že máme již platit daň z tohoto pozemku? Je tato moje myšlenka správná?
      Předem děkuji za pomoc.

• 28. 1. 2019 22:22

.. (neregistrovaný)

Přiznání k dani z nemovitých věcí se nepodává "zpětně", ale dopředu.

Pokud vlastníte nemovitost od prosince 2018, tak za rok 2018 by měla být již daň z nemovitých věcí zaplacena vlastníkem, který měl nemovitost ve vlastnictví dne 1.1.2018.

Vy budete podávat Přiznání k dani z nemovitých věcí podle stavu k 1.1.2019 v termínu do 31.1.2019. Do tohoto termínu by také měla být daň pro rok 2019 na účtu příslušného FÚ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).