Budova na firmu, nebo soukromou osobu?

• (neregistrovaný)

7. 2. 2019 15:44

Dobrý den,

zvažuji nákup budovy (sklad+administrativa). Mám dvě možnosti:

1 - koupit ji jako fyzická osoba, uplatnit z pronájmů 30% paušál a zisk zdanit 15%

2 - koupit ji na svoje s.r.o., které ji reálně bude využívat a část pronajme.

Kupní cena 15 mil.
    Náklady na opravy cca 5 mil.
    Měsíční nájemné cca 80 tisíc.

Je jasné, že pokud budovu koupím jako sro, šetřím DPH na fakturách za opravy budovy. To ale umím obejít tak, že v přídě koupě na sebe by firmy fakturovaly mému sro za něco jiného (jsem v oboru, kde to jde).

Z mého pohledu je výhodnější koupě na fyzickou osobu. Paušál 30%, faktury za opravu cpu do sro, tedy bez DPH, firma šetří na dani a já ze zisku platím jen 15%. Pokud by to šlo na firmu, rozdíl ve fakturách není, budou v účetnictví, ale zisk daním 2x. Také při prodeji bych jako sro platil daň, jako soukromá osoba po 5 letech vlastnictví ne.
    A teď k penězům. Zaplatím buď hotově jako sro (resp. převodem ze svých peněz), nebo tyto peníze mohu půjčit sro., pokud bych to kupoval na něj. Pak bych dostával úrok z půjčky, opět daněný 15%.

Moje úvaha je ta, že je lepší kupovat na fyzickou osobu a faktury spojené s opravami dostat do účetnictví sro.
    Máte někdo jiný názor?

Děkuji za odpovědi, Karel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2019 16:00

pája

Re: Budova na firmu, nebo soukromou osob
      >
      >
      >A teď k penězům. Zaplatím buď hotově jako sro (resp.
      >převodem ze svých peněz), nebo tyto peníze mohu půjčit
      >sro., pokud bych to kupoval na něj. Pak bych dostával
      >úrok z půjčky, opět daněný 15%.

To ale umím obejít tak,
      >že v přídě koupě na sebe by firmy fakturovaly mému sro
      >za něco jiného

Kadle, podle všeho jste si nevšiml, že toto je diskuze, kde se radí jak co nejlépe dodržovat zákony a podnikat, vy asi sháníte jinou diskuzi, tipnul bych to na podnikatelpankrác.cz.

• 7. 2. 2019 18:09

katka2 (neregistrovaný)

Kadle, když vám tu lítá 15 mega, nelitujte pár stovek na daňového poradce, místo lovení zaručených rad na netu.

• 7. 2. 2019 23:03

Zlodej (neregistrovaný)

Marne premyslim, co je na tomto dotazu necestne a nesportovni.
      Dela to stejne co vy i ja, premysli jak usetrit a nevsiml jsem si, ze by nekoho okradal.
      Jedine, co neni uplne koser je cpani faktur za opravu do firmy, kdyz bude napsana na fyzickou osobu, ale tohle dela uplne kazdy, i vy i ja. Ve vetsi, ci mensi mire.
      Pokud tu nekdo podnika jako osvc, ci PO, opravdu jste nikdy nedali do nakladu co tam nepatri?
      Pokud ano, nemate pravo stavet se do role svatych. A je uplne jedno, jestli to byl ucet za 500,- nebo faktura na 100.000,-

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).