Re: Budova na firmu, nebo soukromou osob
>
>
>A teď k penězům. Zaplatím buď hotově jako sro (resp.
>převodem ze svých peněz), nebo tyto peníze mohu půjčit
>sro., pokud bych to kupoval na něj. Pak bych dostával
>úrok z půjčky, opět daněný 15%.
To ale umím obejít tak,
>že v přídě koupě na sebe by firmy fakturovaly mému sro
>za něco jiného
Kadle, podle všeho jste si nevšiml, že toto je diskuze, kde se radí jak co nejlépe dodržovat zákony a podnikat, vy asi sháníte jinou diskuzi, tipnul bych to na podnikatelpankrác.cz.
Re: Budova na firmu, nebo soukromou osob
Marne premyslim, co je na tomto dotazu necestne a nesportovni.
Dela to stejne co vy i ja, premysli jak usetrit a nevsiml jsem si, ze by nekoho okradal.
Jedine, co neni uplne koser je cpani faktur za opravu do firmy, kdyz bude napsana na fyzickou osobu, ale tohle dela uplne kazdy, i vy i ja. Ve vetsi, ci mensi mire.
Pokud tu nekdo podnika jako osvc, ci PO, opravdu jste nikdy nedali do nakladu co tam nepatri?
Pokud ano, nemate pravo stavet se do role svatych. A je uplne jedno, jestli to byl ucet za 500,- nebo faktura na 100.000,-
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 2. 2019 15:44
Dobrý den,
zvažuji nákup budovy (sklad+administrativa). Mám dvě možnosti:
1 - koupit ji jako fyzická osoba, uplatnit z pronájmů 30% paušál a zisk zdanit 15%
2 - koupit ji na svoje s.r.o., které ji reálně bude využívat a část pronajme.
Kupní cena 15 mil.
Náklady na opravy cca 5 mil.
Měsíční nájemné cca 80 tisíc.
Je jasné, že pokud budovu koupím jako sro, šetřím DPH na fakturách za opravy budovy. To ale umím obejít tak, že v přídě koupě na sebe by firmy fakturovaly mému sro za něco jiného (jsem v oboru, kde to jde).
Z mého pohledu je výhodnější koupě na fyzickou osobu. Paušál 30%, faktury za opravu cpu do sro, tedy bez DPH, firma šetří na dani a já ze zisku platím jen 15%. Pokud by to šlo na firmu, rozdíl ve fakturách není, budou v účetnictví, ale zisk daním 2x. Také při prodeji bych jako sro platil daň, jako soukromá osoba po 5 letech vlastnictví ne.
A teď k penězům. Zaplatím buď hotově jako sro (resp. převodem ze svých peněz), nebo tyto peníze mohu půjčit sro., pokud bych to kupoval na něj. Pak bych dostával úrok z půjčky, opět daněný 15%.
Moje úvaha je ta, že je lepší kupovat na fyzickou osobu a faktury spojené s opravami dostat do účetnictví sro.
Máte někdo jiný názor?
Děkuji za odpovědi, Karel