Re: Budova na firmu, nebo soukromou osob
>
>
>A teď k penězům. Zaplatím buď hotově jako sro (resp.
>převodem ze svých peněz), nebo tyto peníze mohu půjčit
>sro., pokud bych to kupoval na něj. Pak bych dostával
>úrok z půjčky, opět daněný 15%.
To ale umím obejít tak,
>že v přídě koupě na sebe by firmy fakturovaly mému sro
>za něco jiného
Kadle, podle všeho jste si nevšiml, že toto je diskuze, kde se radí jak co nejlépe dodržovat zákony a podnikat, vy asi sháníte jinou diskuzi, tipnul bych to na podnikatelpankrác.cz.
Re: Budova na firmu, nebo soukromou osob
Marne premyslim, co je na tomto dotazu necestne a nesportovni.
Dela to stejne co vy i ja, premysli jak usetrit a nevsiml jsem si, ze by nekoho okradal.
Jedine, co neni uplne koser je cpani faktur za opravu do firmy, kdyz bude napsana na fyzickou osobu, ale tohle dela uplne kazdy, i vy i ja. Ve vetsi, ci mensi mire.
Pokud tu nekdo podnika jako osvc, ci PO, opravdu jste nikdy nedali do nakladu co tam nepatri?
Pokud ano, nemate pravo stavet se do role svatych. A je uplne jedno, jestli to byl ucet za 500,- nebo faktura na 100.000,-
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
7. 2. 2019 15:44
Dobrý den,
zvažuji nákup budovy (sklad+administrativa). Mám dvě možnosti:
1 - koupit ji jako fyzická osoba, uplatnit z pronájmů 30% paušál a zisk zdanit 15%
2 - koupit ji na svoje s.r.o., které ji reálně bude využívat a část pronajme.
Kupní cena 15 mil.
Náklady na opravy cca 5 mil.
Měsíční nájemné cca 80 tisíc.
Je jasné, že pokud budovu koupím jako sro, šetřím DPH na fakturách za opravy budovy. To ale umím obejít tak, že v přídě koupě na sebe by firmy fakturovaly mému sro za něco jiného (jsem v oboru, kde to jde).
Z mého pohledu je výhodnější koupě na fyzickou osobu. Paušál 30%, faktury za opravu cpu do sro, tedy bez DPH, firma šetří na dani a já ze zisku platím jen 15%. Pokud by to šlo na firmu, rozdíl ve fakturách není, budou v účetnictví, ale zisk daním 2x. Také při prodeji bych jako sro platil daň, jako soukromá osoba po 5 letech vlastnictví ne.
A teď k penězům. Zaplatím buď hotově jako sro (resp. převodem ze svých peněz), nebo tyto peníze mohu půjčit sro., pokud bych to kupoval na něj. Pak bych dostával úrok z půjčky, opět daněný 15%.
Moje úvaha je ta, že je lepší kupovat na fyzickou osobu a faktury spojené s opravami dostat do účetnictví sro.
Máte někdo jiný názor?
Děkuji za odpovědi, Karel