Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
8. 2. 2019 20:21
Dobrý den, rád bych požádal o radu v případě účtování na přechodné účty.
Klientovi Booking vyúčtovává tržby za klientem poskytnuté ubytování vždy až v následujícím měsíci. Tedy za prosinec 2018 vystaví až v lednu 2019. Do 31.12.2018 tedy nemáme doklad, ale výnosy se samozřejmě musí objevit už v roce 2018. Zároveň plnění podléhá odvodu DPH už za měsíc 2018.
A teď učtování. Během roku vždy účtuji 315/602, 343. Nicméně vzhledem k tomu, že za prosinec mám v ruce vyúčtování vystavené až v lednu, myslím si, že bych měl v tomto případě spíše účtovat na přechodné účty. Tedy 385/602, 343. A v roce 2019 zaúčtovat v lednu došlé vyúčtování 315/385.
Toto řešení se mi ale zdá dost kostrbaté, navíc si nejsem jist, jestli vůbec lze účtovat 385/343. Osobně bych pro zjednodušení rád zaúčtoval i prosincové tržby vyúčtované v lednu klasicky 315/602, 343. Ovšem nejsem si jist, zda bych neudělal chybu.
Doufám, že jsem situaci popsal pochopitelně a budu moc rád za vaše názory.